BILANS SNAŽNOG NEVREMENA KOJE JE POGODILO SRBIJU: Treća žrtva muškarac iz Bačke Palanke; u delu zemlje crveni meteoalarm

Novosti onlajn

22. 07. 2023. u 07:36 >> 12:15

JAKA kiša, praćena grmljavinom i olujnim vetrom pogodila je sinoć Srbiju. Najviše je pogođena Vojvodina. Tokom oluje u Novom Sadu, poginulo je dete i pao je kran na Detelinari. Deo krovne konstrukcije Novosadskog sajma pala je i blokirala dve kolovozne trake. Velika šteta u Bačkoj Palanci. Sektor za vanredne situacije spasao pet osoba, među kojima i povređenu ženu. Bez struje su sinoć ostali delovi Novog Sada, Bačke Palanke, Temerina, Žablja, Futoga i Zrenjanina.

БИЛАНС СНАЖНОГ НЕВРЕМЕНА КОЈЕ ЈЕ ПОГОДИЛО СРБИЈУ: Трећа жртва мушкарац из Бачке Паланке; у делу земље црвени метеоаларм

Foto: Grad Kikinda

Treća žrtva nevremena u Srbiji

Jedan muškarac stradao je u petak tokom nevremena u Bačkoj Palanci, kada je pokušao da skloni strujne kablove koji su pali na njegovu kapiju, izjavio je predsednik opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica.

Šušnica je za Tanjug izjavio da je muškarac (66) uzeo u petak kablove golom rukom, zbog čega je doživeo strujni udar i poginuo na licu mesta.

On je apelovao na građane da ne diraju strujne kablove i da ne uklanjaju oborena stabla sami.

Nevreme u Vršcu ponovo lomilo granje, čupalo drveće…

Nevreme, koje je sinoć protutnjalo kroz Vršac, ponovo je lomilo granje, čupalo drveće, nosilo crepove… Veće materijalne štete nije bilo.

Foto: JKP Drugi oktobar

JKP „Drugi oktobar“ je saopštio da je zbog udara groma breg ostao bez vode, te da je u toku sanacija tog problema.

Komunalci su još u toku noći, zajedno sa policajcima i vatrogascima, uklanjali obrušeno drveće i granje pre svega kako bi saobraćaj bio prohodan. (J.J.Baljak)

Upaljen crveni meteoalarm

U zapadnoj Srbiji, Šumadiji i Pomoravlju na snazi je crveni meteo-alarm zbog mogućnosti vetra i grmljavine, objavljeno je danas na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

U ostalom delu zemlje na snazi je narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vreme.

Oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata, još danas očekuje jaka grmljavinska aktivnost, saopštio je ranije RHMZ.

Foto: Unsplash/Printscreen RHMZ

Poginula žena u Kovačici 

Jedna žena poginula je u požaru u Kovačici, koji je izbio nakon što je grom udario u drvo, rečeno je danas u Policijskoj upravi Pančevo.

Kako navode, grom je udario u drvo pored kuće i požar se preneo na kuću.

Žena je pokušala da ugasi požar, ali se nagutala ugljen-monoksida. Lekarske ekipe mogle su samo da konstatuju smrt žene.

Na beogradskom aerodromu ponovo počelo snabdevanje aviona gorivom

Nakon završetka vremenskih nepogoda, na beogradskom aerodromu je ponovo počelo snabdevanje aviona gorivom, čime su stvoreni uslovi da letovi nastave da saobraćaju redovno, saopšteno je iz pres službe beogradskog aerodroma.

U saopštenju se navodi da avio-kompanije prave prioritete za snabdevanje gorivom na svojim letovima. Ističe se da aerodrom ni u jednom trenutku nije bio zatvoren za saobraćaj, već je od 20:09 časova do 22:40 časova bila na snazi privremena zabrana točenja goriva, kao obavezna bezbednosna procedura prema Zakona o vazdušnom saobraćaju.

Bačka Palanka pretrpela veliku štetu, obišli je Mirović i Čaušić

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra unutrašnjih poslova i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić, zajedno sa predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem, obišao je u petak uveče Bačku Palanku, koja je pretrpela veliku štetu nakon popodnevnog olujnog nevremena.

- Po nalogu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića došao sam u Bačku Palanku upravo da obiđem meštane i da na licu mesta utvrdimo razmere posledica koje je ovo nevreme ostavilo - rekao je Čaušić.

On je istakao da su pripadnici MUP, Sektora za vanredne situacije imali najviše intervencija upravo u ovom okrugu, u Novom Sadu i Bačkoj Palanci, gde su spasili pet lica i na nekoliko lokacija pomagali u saniranju posledica i uklanjanju palih stabala koji se vide i u Bačkoj Palanci, koja je pretrpela velike posledice, saopšteno je iz MUP-a.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova je uvek u službi građana, a zajedno sa predsednikom pokrajinske Vlade razgovarali smo na koji način možemo da pomognemo i da saniramo posledice koje su razmere ovog nevremena i da li u nekom budućem periodu može da se desi neka opasnost upravo na oštećenim objektima u današnjoj oluji - rekao je Čaušić.

Nakon posete Bačkoj Palanci, Čaušić je obišao i Čelarevo koje je takođe pretrpelo veliku štetu i dodao da je ministar Gašić naložio da, se, pored pripadnika Sektora za vanredne situacije, uključe i pripadnici policije kako bi pružili svu potrebnu pomoć našim graćanima, kao i da će pripadnici MUP ostati na terenu i noćas kao i sutra kada su najavljene nove padavine.

Stradalo dete u Novom Sadu, u KCV zbrinuto 30 pacijenata

Posledice jučerašnjeg nevremena i oluje u Novom Sadu, tokom koje je poginulo 12-ogodišnje dete, tek jutros se vide, javlja izveštač Tanjuga. Usled posledica jakog nevremena stradalo je 12-ogodišnje dete, za sada nije poznato da li je reč o strujnom udaru ili udaru groma, to će pokazati obdukacija koja je hitno naložena. Hitna pomoć je pokušala reanimaciju, ali nažalost bezuspešno.

Tokom noći je u Kliničkom centru Vojvodine zbrinuto 30 pacijenata. Pala je jedna trafika u kojoj se nalazila radnica, nju su spasili vatrogasci i još nije poznato u kakvom je stanju, pošto se čeka informacija od Hitne pomoći. Simbol Novog Sada, drvo Koprivić staro 150 godina, koje je bilo pod zaštitom države kao spomenik prirode prve kategorije, nije izdržalo oluju i srušilo se. Bilo je obaranja stabala u skoro svim delovima grada, što je prouzrokovalo velike gužve u saobraćaju. Dežurne ekipe su radile celu noć kako bi glavne saobraćajnice bile prohodne za saobraćaj.

U naselju Detelinara pao je kran, a krovna konstrukcija Novodskog sajma obrušila se na deo Hajduk Veljkove ulice i ona je i dalje blokirana za saobraćaj. Radi se na otklanjanju te štete. U pojedinim prigradskim naseljima i dalje nema struje i radi se na tome da taj problem bude rešen. Tu su leteli crepovi, krovovi, limovi, oštećena je škola u Novom naselju. Odvaljene su i gradske autobuske stanice, bilbordi, saobraćajni znaci. Šteta od nevremena će tek biti utvrđena.

Najveće posledice u Vojvodini

Najveće posledice nevremena pretrpela je Vojvodina posebno je pogođena Bačka Palanka i Novi SAD, a značajna šteta pričinjena je i u Futogu, Temerinu, Zrenjaninu ali i u Beogradu, Požarevcu i drugim gradovima Srbije.

Pripadnici MUP, Sektora za vanredne situacije  imali su najviše intervencija u Novom Sadu i Bačkoj Palanci, gde su spasili pet lica, među kojima i ženu koja je radila u kiosku na koji je palo drvo, kao i dvoje dece koja su se nalazila u kolima na koje je takođe palo oboreno stablo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini