PREKRETNICA U ISTORIJI EVROPE: Osvrt istoričara dr Gorana Vasina na Habzburge i Tridesetogodišnji rat (VIDEO)

J. S.

19. 07. 2023. u 14:08

RATNI sukob koji je trajao od 1618.do 1648.godine mahom na teritoriji današnjih Češke i Nemačke, u istoriji poznat pod nazivom Tridesetogodišnji rat, spada u red najsudbonosnijih i najpresudnijih događaja u istoriji Evrope.

ПРЕКРЕТНИЦА У ИСТОРИЈИ ЕВРОПЕ: Осврт историчара др Горана Васина на Хабзбурге  и Тридесетогодишњи рат  (ВИДЕО)

KCNS

Reč je o ratu koji je u potpunosti promenio političku, geopolitičku, materijalnu i društvenu poziciju Evrope. U njemu su učestvovale sve protestantske i rimokatoličke zemlje – sile, ne samo na teritoriji Habzburške monarhije Svetog rimskog carstva, nego širom Evrope.

Po rečima istoričara dr Gorana Vasina, Tridesetogodišnji rat doneo je neke revolucionarne metode u samim tehnikama ratovanja i pregovaranja, a ujedno i najveća razaranja ali i stradanja velikog broja civila nezabeleženog do tada.

Iz tog razloga ovaj rat se može smatrati prekretnicom u istoriji Evrope jer posle njega počinje dominantna uloga Francuske u kontinentalnom delu Starog kontinenta.Reč je o vladavini Luja XIV i usponu i dominaciji Francuske koja će trajati čitav vek, a sa druge strane tu su i velike pomorske sile – Velika Britanija i Nizozemska, koje oblikuju evropsku stvarnost na drugi način.

Naposletku, Vasin naglašava da je ovo bio period kada je započeo postepeni uspon ruske dinastije Romanov.

Predavanje istoričara dr Gorana Vasina „Habzburzi i Tridesetogodišnji rat (Habzburzi – porodica, dinastija, istorija)“ može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)