OSTALI BEZ AKREDITACIJE, A UPISUJU STUDENTE: Zbog Fakulteta za poslovne studije i pravo oglasili se i roditelji i Ministarstvo prosvete

Novosti online

17. 07. 2023. u 10:00

FAKULTET za poslovne studije i pravo, Univerziteta "Union - Nikola Tesla", aprila 2022. godine ostao je bez akreditacije.

ОСТАЛИ БЕЗ АКРЕДИТАЦИЈЕ, А УПИСУЈУ СТУДЕНТЕ: Због Факултета за пословне студије и право огласили се и родитељи и Министарство просвете

Foto: Printskrin Jutjub/ korak21media

Žalba povodom te odluke podneta je Nacionalom telu za akreditaciju i obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju (NAT), a do donošenja rešenja fakultet je nastavio normalno da radi, pa i upisuje nove studente. Mogućnost da ne dobiju ponovo akreditaciju brine akademce i njihove roditelje, jer se pitaju šta će biti sa diplomama i ispitima i da li će im, u tom slučaju, novac biti vraćen? Njihovu zebnju dodatno povećava činjenica da je i Advokatska komora Beograda odbila da prima kandidate sa ovog i ostalih fakulteta, jer su bez akreditacije.

Roditelji tvrde da ne mogu da saznaju da li su diplome validne, naročito oni čija su deca već studenti, a nisu znala da uče na fakultetu koji od aprila prošle godine nema akreditaciju i da za to i dalje plaćaju školovanje svoje dece.

- Nema ko da mi kaže šta da radimo. Da li će nam vratiti novac i kako da sad nastavi da studira? Zvali smo Fakultet, ništa ne govore. Iz medija smo saznali da oni nemaju akreditaciju, a sad je, koliko vidim, pitanje, hoće li je dobiti. Iskreno se nadam da država neće da dozvoli prevare, čuli smo da se slično dešava na još nekoluko fakulteta - rekla je majka jednog studenta.

U rešenju iz 27. aprila 2022. godine navodi se da se Univerzitetu "Union - Nikola Tesla", Fakultetu za poslovne studije i pravo, oduzima uverenje o akreditaciji visokoškolske ustanove,izdato u februaru 2018. Međutim, pomenuti fakultet u školskoj 2023/2024. godini regularno je raspisao konkurs za upis novih brucoša.

CENA ŠKOLARINE

Osnovne akademske studije koštaju 1.400 evra, u ratama od po 300 evra, a master akademske studije iznose godišnje 1.800 evra.

Sa fakulteta kažu da "zakonito obavljaju delatnost visokog obrazovanja, uključujući i pravo upisa studenata u školskoj 2023/24. godini, u skladu sa važećom akreditacijom od 09.02.2018. godine, koje je izdato na period od sedam godina".

- Dozvoljeno nam je da raspišemo konkurs i upišemo nove studente, jer bilo kakva zabrana tog tipa odnosi se na konačno rešenje i oduzimanje akreditacije, a toga nema - rekao je za medije direktor fakulteta, Života Radosavljević.

U NAT kažu da su 27. 04. 2022. godine doneli Rešenje kojim se oduzima Uverenje o akreditaciji Fakultet za poslovne studije i pravo, Univerziteta "Union - Nikola Tesla", Beograd.

- Ova škola, u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, u propisanom roku izjavila žalbu koju je NAT blagovremeno prosledio Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje (NSVO) kao drugostepenom organu. Po navedenom predmetu, drugostepeni postupak je još uvek u toku pred NSVO-om - kažu za medije u NAT.

(Kurir)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024