OGLASILO SE MINISTARSTVO ODBRANE: Vojni sindikat izneo lažne optužbe na račun Vojske Srbije

Novosti onlajn

07. 07. 2023. u 08:50

VOJSKA Srbije se oglasila povodom saopštenje Vojnog sindikata Srbije u kojem se ističe da Vojska Srbije nestaje i da se gasi.

ОГЛАСИЛО СЕ МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ: Војни синдикат изнео лажне оптужбе на рачун Војске Србије

FOTO: Instagram printskrin/milosvucevic_odbrana

Saopštenje Vojske Srbije prenosimo u celosti:

- Povodom saopštenja Vojnog sindikata Srbije u kojem se navodi da Vojska Srbije nestaje i da se gasi ističemo da su ovakve tvrdnje apsolutno netačne, neutemeljene i štete ugledu Vojske koji bi Vojni sindikat morao da poštuje i čuva.

Vojska Srbije je prepoznata kao najjača oružana sila u regionu, i to su prepoznali i uticajni strani mediji koji se bave vojnom tematikom, poput sajta Global Firepower, koji joj iz godine u godinu dodeljuju sve bolje pozicije na globalnoj listi najmoćnijih vojski. 

Ministarstvo odbrane sa zadovoljstvom konstatuje da je Vojska Srbije u potpunosti sposobna da izvrši sve svoje ustavne i zakonske uloge te da je situacija u njoj, na sreću, potpuno suprotna od toga kako nastoje da je prikažu neodgovorni pojedinci.

Sindikat u navedenom tekstu iznosi i niz neutemeljenih tvrdnji u kojima ukazuju na brojne kadrovske probleme, između ostalih i taj  – da će brojni podoficiri i oficiri zaključno sa činom potpukovnika sa 53 godine života i 40 godina penzijskog staža, kažu - za četiri godine, morati u penziju. Ove tvrdnje sindikata su neosnovane jer ove i svih narednih godina, oficiri i podoficiri sa tim činom, brojem godina i penzionog staža biće penzionisani – jer tako kaže slovo zakona. 

Pitanja poput popune Vojske Srbije i pozicioniranja sistema odbrane kao poslodavca na tržištu rada jesu legitimna i svaki predlog i pomoć, uključujući i onaj od strane sindikalnih organizacija, jeste dobrodošao, ali samo ukoliko je konstruktivan i dobronameran. Fluktuacija kadra je normalna pojava u svim sistemima, uključujući i vojni, a trenutna popuna Vojske Srbije obezbeđuje izvršenje svih njenih zadataka.

Premda postoji određeni broj pripadnika vojske koji nije iskoristio godišnji odmor od prošle godine, procenti izneti u saopštenju sindikata su apsolutno netačni i preuveličani. Podsećamo da postoje zakonom predviđeni mehanizmi rešavanja ovog problema i da nijedan pripadnik Vojske Srbije u tom smislu neće biti oštećen.

Neistina koja je takođe navedena u tekstu Vojnog sindikata je da se u Vojsci Srbije ne plaća nadoknada za prekovremeni rad. Ukazujemo na činjenicu da se prekovremeni rad beleži, obračunava i isplaćuje u skladu sa zakonom. 

Ministarstvo odbrane još jednom poziva Vojni sindikat da u javnost ne iznosi netačne i neproverene informacije jer na taj način nanosi štetu Vojsci Srbije koja je uvek, a pogotovo u ovim nesigurnim vremenima, jedini garant nezavisnosti i slobode naše zemlje - ističe se u saopštenju.

BONUS VIDEO: Kurtijevi policajci ponovo ušli na teritoriju centralne Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)