NA NJIVAMA UMESTO PLODOVA - PUMPE: Samo na usevima u Trsteniku šteta veća od 100 miliona (FOTO/VIDEO)

S.BABOVIĆ

18. 06. 2023. u 13:14

SAMO je tokom prvog naleta obilnih kiša i samo na usevima u trsteničkom kraju, šteta premašila 100 miliona dinara, potvrđeno je "Novostima" danas u Štabu za vanredne situacije ove opštine.

НА ЊИВАМА УМЕСТО ПЛОДОВА - ПУМПЕ: Само на усевима у Трстенику штета већа од 100 милиона (ФОТО/ВИДЕО)

Foto:Novosti

Država će, uveravaju nadležni, pomoći da se nastala katastrofa ublaži.

- Lokalne samouprave konkurišu kod našeg ministarsva za projekte sanacije poljskih puteva kako bi naši poljoprivrednici mogli da odu do parcela i obrađuju ih, a kada je u pitanju sadni materijal, u tom delu ćemo verovatno putem poljoprivrednih gazdinastava moći da podržimo da se ostvare prava kroz subvencije - iznosi Boban Kostić, državni sektretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koji je danas obišao ugrožena sela kod Trstenika.

- Videćemo da to sve bude u većoj meri.

Vanredna situacija u Trsteniku proglašena je još 10.juna.

- Komisija je odmah izašla na teren i štetu koja se odnosi na poljopivrednu proizvodnju procenila na oko 104 miliona dinara - kaže Milena Turk, predsednica opštine Trstenik.

- Međutim, nas su ponovo zadesile padavine i komisija će ponovo da obilazi plastenike, lozne kalemove i drugu prizvodnju sa obe strane Zapadne Morave. Pomagali smo u čišćenju kanala kako bi voda što pre otekla sa parcela, nastojaćemo da se našim poljopivrednicima obezbede što bolji uslovi, naročito pored Moravskog koridora, gde je došlo do izlivanja Toponičke i Riljačke reke.

Turk navodi da su poljoprivrednici u tom delu opštine predali zahteve izvođaču radova, a da će lokalna samouprava kroz subvencije pokušati da umanji izdatke koje imaju vlasnici parcela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)