RODITELJI, PAŽNJA! Šamaranje, uvrede poput "magarče i glupane" i povlačenje za uši zakonski zabranjeni

V. Crnjanski Spasojević

09. 06. 2023. u 15:34

ŠAMARANjE, šljepanje po guzi, povlačenje za uši ili zulufe, uvrede upućene deci poput "magarče" ili "glupane", ubuduće će biti zakonski zabranjene, a "počinitelji" će se naći pod lupom centara za socijalni rad i moraće da pohađaju škole roditeljstva.

РОДИТЕЉИ, ПАЖЊА! Шамарање, увреде попут магарче и глупане и повлачење за уши законски забрањени

Foto Shutterstock

Ovo su samo neke od novina koje predviđa izmenjen Porodični zakon. Njegova radna verzija, kako kažu za "Novosti" u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, naći će se za dve nedelje na javnoj raspravi.

Osim apsolutne zabrane fizičkog kažnjavanja dece, zakon uvodi i zabranu maloletničkih brakova uz saglasnost suda, kao i organizovanje posebnih obuka o pravima deteta i odgovornom roditeljstvu.

Fizičko kažnjavanje dece već je sankcionisano drugim propisima, sa kojima će sada biti usklađen i Porodični zakon, kao krovni propis za rad centara za socijalni rad. Batine mogu biti tretirane i kao krivično delo, prema Krivičnom zakoniku i Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici. Tako je prošle godine, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, zbog porodičnog nasilja nad decom do 14 godina osuđeno 53 ljudi i isto toliko zbog nasilja nad tinejdžerima između 14 i 18 godina. Znači, ukupno 106. Zbog napuštanja i zlostavljanja maloletnika osuđeno je 19 osoba.

U čuvanju, podizanju i vaspitavanju roditelji svog potomka ne smeju podvrgavati ni ponižavajućim postupcima, kao ni drugim kaznama koje vređaju njegovo dostojanstvo i integritet. Ove zabrane odnose se i na hranitelje, staratelje i sve one koji brinu o detetu ili sa njim dolaze u kontakt u porodici ili drugoj sredini. Kazna je sprovođenje korektivnog nadzora nad roditeljima. Ako dete fizički kažnjavaju hranitelji ili staratelji, sankcija može biti i prestanak hraniteljstva, odnosno starateljstva.

Treća važna novina koju donosi izmenjen Porodični zakon jeste zabrana maloletničkih brakova, pa sud više neće moći da daje dozvolu za sklapanje ovakvih bračnih zajednica, koje se smatraju oblikom zlostavljanja.

Kako objašnjava Nevena Marković iz Praksisa, prema aktuelnom propisu, stariji maloletnici (iznad 16 godina), mogu podneti predlog sudu za davanje saglasnosti za sklapanje braka. Na sudsku odluku utiče mišljenje centara za socijalni rad o zrelosti tinejdžerskog para i okolnostima u kojima žive.

- Centri retko daju negativno mišljenje, a sud po pravilu daje saglasnost za sklapanje braka - konstatuje Marković.

- Zato je zabrana davanja ovakve saglasnosti dobar korak napred. To neće u potpunosti rešiti problem, jer je mnogo više vanbračnih maloletničkih zajednica, koje jesu inkriminisane u zakonu, ali su, po pravilu, nevidljive sistemu.

Zvanično 200 dečjih brakova

PREMA podacima Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, prošle godine je sklopljeno oko 200 maloletničkih brakova, ali je tamna brojka daleko veća. Podaci Unicefa pokazuju da je 56 odsto romskih žena pre 18. godine zasnovalo vanbračnu ili bračnu zajednicu, dok je u opštoj populaciji to oko šest odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (46)

POZIV UPRAVE SAOBRAĆAJNE POLICIJE SRBIJE: Naznačite deonice za kontrolu brzine