DODATNI OPREZ ZA SLIV SAVE Hidrolog Vladiković: U narednih 15 dana se ne očekuje značajnije poboljšanje vremenskih prilika

Novosti online

07. 06. 2023. u 09:29

UMESTO da uživamo u suncu i toplom vremenu, meteorolozi kažu da će nas sve do kraja juna pratiti kiša. Hidrolog RHMZ-a Dejan Vladiković kaže da ćemo najmanje naredne tri nedelje imati nestabilnosti.

ДОДАТНИ ОПРЕЗ ЗА СЛИВ САВЕ Хидролог Владиковић: У наредних 15 дана се не очекује значајније побољшање временских прилика

Foto: V. M.

Protekli vikend i početak ove nedelje nije doneo stabilizaciju vremena u Srbiji. Nova izlivanja bujičnih tokova juče ponovo u Vrnjačkoj Banji, zatim Aleksandrovcu, šabačkom i jagodinskom kraju.

Dejan Vladiković kaže da najnoviji hidrološki podaci pokazuju da se u tim regionima polako smiruje situacija.

- Nažalost, naša hidrološka upozorenja su se obistinila, jer mi smo jako dugo pod uticajem te nestabilne i vlažne mase i ono što komplikuje dodatno situaciju je što je ona slabo pokretna, jer kada imate neke druge nepogode one budu i prođu - dodaje Vladiković.

Ukazao je i da se u narednih desetak, 15 dana ne očekuje neko značajnije poboljšanje vremenskih prilika. Ističe i da su na vreme upozorili na ove padavine i da se poboljšao kvalitet meteoroloških i hidroloških prognoza.

Foto: Printskrin/ RTS

Poručuje da ćemo zbog klimatskih promena i u budućnosti imati sve češće i sve intenzivnije padavine i vrlo često smenjivanje u toku par meseci dva ekstrema – jako visoke vode, bujice i velike probleme i posle par meseci nagli sušni period.

Navodi i da svi pitaju može li da se ponovi 2014. godina, a Vladiković poručuje da ne.

- Tada je to bilo mnogo izraženije i što se tiče količine i što se tiče da je to bio četvrti talas, pa su bile one katastrofalne posledice - objašnjava Vladiković.

Na slivu Save mogući neki novi porasti

Govoreći o slivu Save, kaže da je važno da se čiste kanali.

- Što se tiče sliva Save, tu su mogući neki novi porasti, ne kao prethodni. Ono što je karakteristično je što će tu biti jako dugo visok vodostaj - navodi Vladiković.

Ističe da je za čitav sliv Save potreban dodatni oprez.

- Tu imamo i Drinu koja stiže i bosanske pritoke iz oba entiteta i jako nezgodnu reku Kupu u Hrvatskoj - poručuje Vladiković.

- Tako da se očekuje u naredne dve do tri nedelje da će Sava konstantno biti u domenu srednje visokih vodostaja - dodaje.

Kada je reč o Babušnici i tom delu Srbije, navodi da postoji opasnost od bujičnih poplava, jer tu imamo reku Nišavu sa puno pritoka, kao i Vlasinu i reku Veternicu.

- Tako da je tu neophodan oprez najmanje sledeće dve-tri nedelje, jer će se ponavljati slične epizode. Imaćete sitauciju da je na jednoj lokaciji potpuno suvo, a 15 kilometara vazdušnom linijom padne od 50 do 80 milimetara, što za taj region predstavlja tromesečnu količinu padavina - navodi Vladiković.

Govoreći o izgledima u narednom periodu, kaže da ćemo najmanje naredne tri nedelje imati nestabilnosti.

- Najugroženija područja što se tiče poplava su zapadna, jugozapadna, centralna i jugoistočna Srbija - zaključuje Vladiković.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić