KAKVO VREME NAS ČEKA NA POPULARNIM DESTINACIJAMA: Detaljna prognoza za leto

Novosti online

29. 05. 2023. u 11:20

SEZONA godišnjih odmora samo što nije počela, zbog čega veliki broj ljudi iz Srbije sve češće gleda u vremensku prognozu, nadajući se da će širom Jadrana, Egeja, Jonskog mora i Mediterana biti savršeni vremenski uslovi tokom njihovog boravka na moru.

КАКВО ВРЕМЕ НАС ЧЕКА НА ПОПУЛАРНИМ ДЕСТИНАЦИЈАМА: Детаљна прогноза за лето

Foto M. Anđela

Sudeći po rečima meteorologa Marka Čubrila, ove godine čeka nas dosta promenljivo vreme kako na Jadranu, tako i na Mediteranu.

 - Leto 2023. bi trebalo temperaturno nad većim delom jugoistočne Evrope i severne Afrike biti umerenije u odnosu na prošlo. Temperature bi ređe odlazile u ekstremno visoke vrednosti, posebno nad regionom Italije, jugoistoka Balkanskog poluostrva i Grčke, dok bi nad severom Afrike i Turskom one svakako bile vrlo visoke, ali opet malo niže u odnosu na proteklu godinu - započinje Čubrilo.

Foto: B.Dabić

Prvi deo leta topao, ali ne kao proteklih godina

Prema njegovim rečima, na bližim destinacijama poput Grčke, Crne Gore i Hrvatske, tokom juna i jula ne očekuju se vreli dani. Usled toga, temperatura mora i na kopnu i na ostrvima biće malo ispod proseka. Ipak, oni koji se budu odlučili za kopnene delove, imaće više sreće kada se radi o ranom kupanju. Nešto drugačije biće na tlu Afrike, gde se očekuje toplije more.

- Kako se početkom ovog leta, tokom juna, ne očekuju rani periodi vrlo visokih temperatura, morska površina Jonskog, Jadranskog i Egejskog mora se neće tako brzo zagrejati te bi u ovom mesecu vode, posebno na ostrvskim odmaralištima ovog dela Evrope bile dosta niske. Temperature vode ne bi bile jako niske zbog relativno tople zime, ali bi ipak bile malo ispod proseka. Pri obali, gde je more pliće, biće idealno za kupanje. Kada je u pitanju obala Turske i severne Afrike (Egipat), priobalni delovi gde je more pliće će već imati temperature vode i oko +24 stepena Celzijusa, posebno u drugom delu juna - otkriva Čubrilo.

Solun, Foto I. M.

Temperatura pogodna za šumovite predele

Za sada, kako je otkrio, parametri govore da jul mesec neće biti topao kao prošle godine. Međutim, kako je istakao, to neće nikako ugroziti ljudima užitak tokom letovanja.

- Sredina leta (jul) za sada ne deluje jako topla, posebno u poređenju sa prošlogodišnjim letom, tako da bi turisti koji posećuju obale Italije, Jadranske rivijere i Grčke svakako imali malo svežije vreme u odnosu na prošlogodišnje ali bi temperature bilo dovoljno visoke za kupanje. Maksimumi bi uglavnom bili oko +30 stepeni Celzijusa ili koji stepen preko, ali bi znatno ređe odlazili u ekstremno visoke vrednosti i do oko +40 stepeni Celzijusa kao proteklog leta - kaže on.

Ovakva situacija pogoduje zemljama koje tokom visokih temperatura imaju problema sa šumskim požarima. U određenim delovima Grčke, prema njegovoj predikciji, očekuju i padavine.

- Time se u neku ruku smanjuje i opasnost od šumskih požara, mada je njihova pojava neprevidiva jer su često posledica nepažnje ili namerne paljevine. Turska i sever Afrike bi već svakako imale vrlo visoke temperature koje bi se često malo dalje od rashlađujućeg delovanja morale kretale i oko +40 stepeni Celzijusa. Jonsko, Jadransko i Egejsko more bi trebalo imati nešto češću pojavu pljuskova u odnosu na tipičnu sredinu leta - priča Čubrilo.

Avgust idealan za putovanja

Za razliku od jula i juna, avgust nam prema dužoj vremenskoj predikciji Čubrila donosi pravo letnje vreme sa više toplih dana i prepoznatljivih letnjih vrućina.

 - Avgust bi trebao doneti dosta lepog vremena, za sada nema najave za neko rano zahlađenje i ovaj mesec bi uglavnom regionu Mediterana doneo prijatno visoke, ali ne i ekstremno visoke temperature. Najtopliji deo leta bi mogla biti prva polovina avgusta, kada bi nad obalom Turske i severne Afrike moglo biti i veoma toplo - ističe on.

Osvrnuo se i na idealno vreme za odlazak na godišnji odmor prema predikciji koja je za sada aktuelna.

- Neki opšti savet je ukoliko se planira odlazak na letovanje u regionu Jadrana, Tirenskog, Egejskog i Jonskog mora, ukoliko je to moguće, da se sačeka drugi deo leta, dok za destinacije poput Turske ili Egipta u prvom delu avgusta čak može biti i ekstremno toplo - naveo je on, shodno parametrima, koji su, kako smo već imali prilike da vidimo, ponekad nepredvidivi.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MIHINA MAJKA U CRNINI: Slike iz porodičnog doma slavnog fudbalera u Novom Sadu slamaju srce (FOTO)