"IZ NARODA SAM PONIKAO, ON ME JE NAČINIO ONIM ŠTO SAM": Na današnji dan umro je vojvoda Stepa Stepanović - Ovako je govorio za života

Novosti onlajn

27. 04. 2023. u 14:59

NA DANAŠNjI dan je umro slavni vojvoda Stepa Stepanović u Kumodražu, a Srbija prepoznaje potrebu negovanja tradicije i potrebu sećanja na naše pretke koji su nas i te kako zadužili.

ИЗ НАРОДА САМ ПОНИКАО, ОН МЕ ЈЕ НАЧИНИО ОНИМ ШТО САМ: На данашњи дан умро је војвода Степа Степановић - Овако је говорио за живота

Foto Arhiva

Na današnji dan je umro slavni vojvoda Stepa Stepanović u Kumodražu, a Srbija prepoznaje potrebu negovanja tradicije i potrebu sećanja na naše pretke koji su nas i te kako zadužili.

Vojvoda Stepa, pojam za srpskog oficira, rođen je u Kumodražu 11. marta 1856. godine, a umro je u Čačku 27. aprila 1929.

Od 1874. godine kada je obukao uniformu pitomca Artiljerijske škole, do jeseni 1919. godine, kada se povukao iz aktivne službe, vojvoda Stepa Stepanović je, dakle punih 45 godina, neustrašivo išao ratnim stazama srpske vojske.

- Iz naroda sam ponikao, on me je načinio ovim što sam, moram se pokoravati njegovoj volji i služiti mu do poslednjeg daha - govorio je veliki vojvoda u svoje vreme.

Učesnik je srpsko-turskih ratova (1876-1878), kao pitomac-narednik, kasnije potporučnik. Već tada bio je zapažen kao hrabar i istrajan vojni starešina, koji je u kritičnim momentima ulazio u streljački stroj da ličnim primerom hrabri svoje vojnike, zbog čega je odlikovan Takovskim krstom s mačevima.

Dobro pripremio srpsku vojsku za ratove

U periodu između bitaka na Slivnici i kod Kumanova obavljao je dužnosti komandanta bataljona, puka, brigade i divizije i pomoćnika načelnika Glavnog generalštaba. Dva puta bio je i ministar vojske.

U tom periodu srpska vojska je u organizacionom, stručnom, materijalnom i moralnom pogledu bila dobro pripremljena za predstojeće ratove.

U Prvom balkanskom ratu (1912-1913) Stepa Stepanović je komandovao Drugom armijom, koja je sa pravca Ćustendil-Dupnica ugrozila desni bok turske Vardarske armije i njeno odstupanje pretvorila u panično bekstvo.

Dugotrajno ratovanje pod Jedrenom, njegovo zauzimanje, kao i zarobljavanje više od 60.000 Turaka samo su neki od uspeha Druge armije i njenog komandanta.

U Drugom balkanskom ratu, armija pod Stepinom komandom požrtvovano je branila nišavsku zonu sa utvrđenim logorom u Pirotu. Kada je počeo Prvi svetski rat, kao zastupnik odsutnog načelnika Štaba Vrhovne komande Radomira Putnika, znalački je rukovodio mobilizacijom i koncentracijom srpske vojske.

Posle Putnikovog povratka u zemlju, ponovo preuzima dužnost komandanta Druge armije i sa njenim glavnim snagama izvodi marš-manevar preko Kočeljeva i Tekeriša. U strahovitom noćnom sudaru, na istočnim padinama Cera, porazio je 21. diviziju austrougarskog 8. korpusa i praktično rešio ishod Cerske bitke.

U najtežim trenucima tog sudara, nalazio se u prvim borbenim redovima divizije. Za tu savezničku pobedu nad Centralnim silama, 29. avgusta 1914. godine, unapređen je u čin vojvode.

(Informer)

Bio je pojam za srpskog oficira

Vojvoda Stepa Stepanović je čovek koji je kao ličnost bio skroman, tih, povučen, odmeren, s druge strane na ratištu vrlo odlučan, hrabar, nepokolebljiv oficir.

Vojvoda Stepa Stepanović je vodio neke od sudbinskih bitaka za našu zemlju. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE SE ČINI KAKO BI SE ŠTO PRE LOKALIZOVAO POŽAR: Ministarka Vujović obišla deponiju Duboko kod Užica na kojoj plamen bukti od petka (FOTO