OŠTEĆEN MURAL MARKA ŽIVIĆA: Otpada fasada, gubi se lik velikog glumca (FOTO)

S.BABOVIĆ

26. 04. 2023. u 15:57

MURAL sa likom neprežaljenog glumca Marka Živića (1972-2021) u rodnom Kruševcu značajno je oštećen, iako je prošlo nepunih godinu i po dana od njegove izrade.

ОШТЕЋЕН МУРАЛ МАРКА ЖИВИЋА: Отпада фасада, губи се лик великог глумца (ФОТО)

Foto:S.Babović

Fasada stare kuće u Ulici Vojislava Ilića, gde je novembra 2011. godine osvanuo Živićev mural, od starosti i vremenskih prilika je počela da se doslovce „kruni“ i tako utiče na oslikani lik. Oštećena su se pojavila na prikazu lica i ruke.

Da je podloga za slikanje na otvorenom vrlo loša bilo je jasno od prvog dana. Obodi kompozicije već su u startu slikani na oštećenom zidu.

Ideja za izradu murala na periferiji Kruševca potekla je od Kruševljanina Dalibora Marinkovića, a njegov prijatelj Vladimir Vasić taj mural je i izradio. Kako je „Novostima“ ispričao Vasić, na izradi dela radio je 30 sati.

Foto:S.Babović

Na fasadi kuće,gde je osvanuo lik Mareta, kako su ga u Kruševcu zvali najbliži prijatelji, oslikane su i boje srpske zastave, poruka “Kruševac je kuća, a Lazarica je stub”, ime glumca sa godinom rođenja i smrti, kao i i Don Žon kule, najočuvaniji ostatak srpske prestonice iz 14. veka.

Foto:S.Babović

Tekst potpisa

Mural nije jedino obeležje koje je Marko dobio posle smrti. Ovog januara su njegovi prijatelji iz rukovodstva Kruševačkog pozorišta, gde je svima omiljeni glumac otpočeo karijeru sredinom 90-ih godina u predstavama „Začarano magarence“, „Protekcija“, „Komšije su krive“, Malu noćnu scenu nazvali – „Marko Živić“.

Ulaz na scenu sa Trga glumaca je posebno simboličan, jer su na ovom prostoru postavljene biste i slike velikih umetnika, Kruševljana - Vlastimira Đuze Stojiljkovića, Bate Paskaljevića, Milana Puzića, Taška Načića, Radmile Savićević, Miodraga Petrovića Čkalje, Borisava Mihailovića, Ljubinke Bobić i Dragoslava Vasiljevića-Fige.

Foto:S.Babović

Odluka da Živić, kao i kompozitor Zoran Simjanović (1946-2021), takođe Kruševljanin, dobiju svoje ulice u novom naselju na lokaciji Stari aerodrom doneta je prošle jeseni.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata