BIO JE LEGENDA SRPSKOG PLANINARSTVA: Sada mu planinari Kruševca odaju počast

S.BABOVIĆ

12. 04. 2023. u 16:26

PRE tačno godinu dana prestalo je kuca srce legende srpskog i kruševačkog planinarstva, Milorada Belog Stankovića (1931-2022), a njegovi naslednici u PSK „Jastrebac“ pripremili su prvi memorijalni uspon u znak sećanja na neumornog istraživača naše najšumovitije planine.

БИО ЈЕ ЛЕГЕНДА СРПСКОГ ПЛАНИНАРСТВА: Сада му планинари Крушевца одају почаст

Foto:PSK “Jastrebac”

Prvi memorijal Milorad Beli Stanković-Stazama Velikog Jastrepca organizuje se 23.aprila. Okupljanje planinara je do 8,45 ovog dana ispred Planinarskog doma „Žarko Žarić“.

U pohod se kreće u dve grupe:prva grupa u kojoj će biti rekreativci će ići će do Belijeve kolibe, dok je za srednje zahtevnu stazu dužine od oko 16 kilometara planirano i pešačenje od Belijeve kolibe,preko Mečije stene,Mirčetove česme do planinarskog doma.

Zainteresovani za učešće treba da se prijave vodičkoj službi u prostorijama kluba ponedeljkom i četvrtkom od 19 do 20 sati.

- Ljudi kažu da ja sada dobro poznajem Jastrebac, ali ja znam da nisu u pravu- zapisao je Beli u svojoj knjizi „Stazama Velikog Jastrepca“.- Shvatio sam, odavno već, da je čoveku za upoznavanje Jastrepca potrebno više od celog života.

Beli je bio rođeni Kruševljanin, istaknuti sudija i planinar, koji je osvajao najviše vrhove u ovom delu Evrope.

Otkrio je najvažnije staze Velikog Jastrepca i zajedno sa prijateljima obeležio najmanje 150 kilometara staza na ovoj planini, što je gotovo više od polovine. Stanković je godišnje umeo da prepešači više od 1.000 kilometara i da čak i u poslednjoj deceniji života aktivno učestvuje u brojnim događajima PSK „Jastrebac” i Planinarskog saveza Srbije, motiviše i savetuje buduće generacije planinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije