SATELITSKI SNIMAK CIKLONA KOJI JE NAPRAVIO HAOS U SRBIJI: Evo gde se nalazi njegov centar i kada nam stiže pravo proleće

Novosti online

04. 04. 2023. u 17:36

SNAŽAN ciklon nalazi se nad Balkanskim poluostrvom i našim područjem, a centar ciklona ovog poslepodneva je nad Grčkom.

САТЕЛИТСКИ СНИМАК ЦИКЛОНА КОЈИ ЈЕ НАПРАВИО ХАОС У СРБИЈИ: Ево где се налази његов центар и када нам стиже право пролеће

Foto: Printscreen/SAT24

Ovaj ciklon prema Srbiji šalje veoma vlažnu vazdušnu masu sa juga, dok sa severa pristiže vrlo hladna vazdušna masa, pa je vreme danas nalik pravom zimskom.

Veći deo Srbije zavejao je sneg i pale su velike kolčine padavina, koje su na istoku Srbije bile u obliku kiše. Kiša je zbog nešto toplijeg vremena padala i na severu Vojvodine.

Ovog poslepodneva visina snežnog pokrivača u mnogim predelima Srbije je i preko 20 cm, lokalno i preko 30 cm, dok je na istoku Srbije palo i preko 50 mm kiše, što je prosek koji padne tokom celog aprila. Usled toga, usledio je nagli porast manjih tokova u ovim predelima.

Ciklon donosi i jak severni vetar. Nažalost, orkanski udari bure beleže se na hrvatskom primorju.

Inače, snažan ciklon doneo je obilnu kišu i jake grmljavinske oluje Grčkoj i jugu Bugarskoj, a kako se ovi predeli nalaze u toplom sektoru, temperature su i do 20°C. Istovremeno, temperature u Srbiji su prave zimske i kreću se oko 0°C, a od 5 do 7°C je na severu Vojvodine i na istoku Srbije.

Ciklon će u naredna 24 sata nastaviti put dalje na istok i donosiće i dalje Srbiji padavine, ali slabijeg intenziteta. Zbog izraženog seevrmog strujanja, očekuje se da i dalje pristiže vrlo hladna vazdušna masa. Ciklon će narednih dana oslabiti i premeštaće se preko istoka Balkana, pa će u Srbiji uslediti porast vazdušnog pritiska, ali se zbog uticaja visinskog ciklona relativno hladno vreme sa padavinama očekuje sve do kraja sedmice, dok pravog proleća na vidiku nema pre Vaskrsa.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature u Srbiji početkom aprila od 14 do 18°C, vidimo da su one danas za 15 ak stepeni niže od proseka.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: U ČAČKU KO USRED ZIME - Sneg pokrio i zapad Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati