SUĐENJE ZA RATNE ZLOČINE KOJE TRAJE PUNIH 27 GODINA: Obnovljen postupak protiv Milana Gojkovića u Osijeku

Novosti online

21. 03. 2023. u 16:09

PRED Županijskim sudom u Osijeku vodi se verovatno najviše suđenja za ratne zločine u celoj Hrvatskoj, a ove nedelje se odvija i ponovljeno suđenje protiv Milana Gojkovića, optuženog za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika. Gojković je bio u žiži javnosti u dva navrata, prvo kada je Norveška odbila da ga izruči Hrvatskoj, 2004. godine, a zatim kada ga je izručila Mađarska 2018.

СУЂЕЊЕ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ КОЈЕ ТРАЈЕ ПУНИХ 27 ГОДИНА: Обновљен поступак против Милана Гојковића у Осијеку

zvanični sajt Županijski sud Osijek

Županijsko državno tužilaštvo iz Osijeka podiglo je optužnicu još 28. decembra 1995. protiv Gojkovića i još trojice okrivljenih, ali je ova u međuvremenu izmenjena. Gojković, zvani Dojč, osuđen je 1996. na 20 godina zatvora zbog zločina nad ranjenicima, bolesnicima i zarobljenicima, kao i pomaganja u zločinu protiv civila na području Vukovara, 18. i 19. novembra 1991.

U februaru 1997. presuda je postala pravosnažna i njome je proglašen krivim jer je navodno posle ulaska JNA i paravojnih formacija u Borovo Naselje "nožem zaklao" zarobljenog hrvatskog policajca, a iz kolone izdvojio nekoliko civila koji su kasnije streljani, kao i da je zlostavljao ranjenog pripadnika ZNG.Preostala dvojica okrivljenih osuđena su na po pet godina i jedan na 15.
U obnovljenom postupku protiv Dragana Lapćevića, osuđenog na pet godina zatvora, tužilaštvo je odustalo od krivičnog gonjenja, pa je 1999. postupak obustavljen. Optuženi Vlado Tepavc, takođe osuđen na pet godina, vratio se u Hrvatsku. Protiv njega je krivični postupak obnovljen 2004. Pošto je oslobođen krivice presudom iste godine, Vrhovni sud je ukinuo tu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje. Godine 2008. postupak je obustavljen zbog prekvalifikacije dela u oružanu pobunu.
Hrvatska je za Gojkovićem raspisala međunarodnu poternicu 2002, na osnovu koje ga je norveška policija uhapsila 2003, ali je odbila njegovo izručenje naredne godine. Obrazloženje je bilo kako Hrvatska nije dala garancije da će obnoviti postupak u njegovom prisustvu.
Po međunarodnoj poternici Gojković je ponovo uhapšen 2018. i Mađarska ga je izručila Hrvatskoj u aprilu iste godine, gde mu je dozvoljena obnova postupka. Prvostepenom presudom Gojković je 2019. proglašen krivim po dve tačke optužbe -  pomaganje u izdvajanju civila i ratnih zarobljenika. Za svaku od njih određena mu je kazna od po pet godina zatvora i izrečena jedinstvena kazna od devet godina.
Za ubijanje ratnog zarobljenika Ivana Hižmana, pripadnika PU Varaždinske, oslobođen je zbog nedostatka dokaza.
Vrhovni sud Hrvatske ukinuo je prvostepenu presudu i predmet je opet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri