EPISKOP IRINEJ: Kosovo i Metohija je sastavni i neotuđivi deo Republike Srbije

Novosti online

16. 03. 2023. u 08:49

ZA Srpsku pravoslavnu crkvu Kosovo i Metohija je sastavni i neotuđivi deo Republike Srbije, a očuvanje KiM u njenim granicama je ustavna obaveza i imperativ, kako za crkvu, tako i za državu, ponovio je episkop bački Irinej u autorskom tekstu za "Politiku".

ЕПИСКОП ИРИНЕЈ: Косово и Метохија је саставни и неотуђиви део Републике Србије

Foto D. Dozet

 - Rukovodstvo Srbije i predsednik Aleksandar Vučić neće i ne može pristati ni na kakva uslovljavanja koja imaju za cilj uspostavljanje nezavisnosti KiM. Srpska pravoslavna crkva je za saživot u miru i međusobnom razumevanju, u skladu sa međunarodnim pravom svih građana koji žive na KiM - istakao je vladika komentarišući interesovanje medija da se Crkva "odredi" po pitanju evropskog plana.

On je podsetio i da je još 20. januara objavljeno je saopštenje u kome su duhovni vođa pravoslavnih Srba patrijarh Porfirije i prisutni arhijereji još jednom ponovili "poznati, jasan i nedvosmislen stav Srpske crkve o Kosovu i Metohiji" i da će SPC uvek podržavati državno rukovodstvo u nastojanjima za očuvanje KiM kao neotuđivog dela Srbije.

 - Crkva se, ponovićemo, eksplicitno odredila i objavila svoj stav, ali nema gluvljeg od onog koji neće da čuje i slepljeg od onog koji neće da vidi - istakao je episkop Irinej.

Navodeći da se kroz preobražavanje Jevanđeljem i evhristijom, stvara autentična kultura koja se razlikuje od drugih, kao i narodi, nacije i različiti oblici državnog organizovanja, "naposletku i države", vladika podseća da se u istoriji dešavalo, a i dešava se "da narodi u celini i delom ostanu bez ili van državnog okvira svoje države".

Crkva, kaže on, budući da njeno postojanje i misija nisu vezani za bilo kakav politički pa ni državni okvir, ostaje zauvek uz narod, jer je njen horizont vezan za spasenje ljudskog roda u Hristu Isusu.

 - Ima li boljeg primera za to od naše crkvene i narodne povesti. Ima li boljeg primera za to od vekovnog mesta Crkve u životu srpskog naroda na KiM. Pri odlučivanju, Crkva  se drži duhovnog orijentira i gleda kakve sve okolnosti mogu biti u budućim vremenima, uzimajući u obzir sve opcije. Naposletku, Crkva sve procese mora da posmatra u kategorijama večnosti, u kategorijama istorije spasenja roda ljudskoga a ne samo u kategorijama međunarodne politike, geostrateških interesa, nikako pak ne u kategorijama ko zna gde pisanih agendi koje lako mogu da okrenu Srbe protiv Srba - naveo je episkop.

BONUS VIDEO:

Vladika Andrej o sahrani fudbalera Siniše Mihajlovića

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (16)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)