POČETAK VAŽNE SARADNJE: Premijerka poželela dobrodošlicu dr Đenu, zajednički rad na razvoju najnaprednije medicinske dijagnostike

Novosti online

27. 11. 2022. u 11:29

PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić danas je poželela dobrodošlicu dr Vang Đenu, kineskom genetičaru i biznismenu, predsedniku i suosnivaču kineske kompanije BGI Genomiks.

ПОЧЕТАК ВАЖНЕ САРАДЊЕ: Премијерка пожелела добродошлицу др Ђену, заједнички рад на развоју најнапредније медицинске дијагностике

Foto: Tanjug

- Bilo mi je veliko zadovoljstvo da poželim dobrodošlicu Dr Vang Đenu iz BGI-a u Srbiju. Zahvalila sam mu se za svu njihovu podršku tokom pandemije virusa COVID-19, pre svega u vidu dve laboratorije "Vatreno oko" koje su nam pomogle da sačuvamo mnoge živote. Srećna sam što sada mogu da najavim početak naše saradnje u oblasti istraživanja i razvoja u biotehnologiji i najnaprednijoj medicinskoj dijagnostici - napisala je premijerka na Tviteru.

Vang Đen je diplomirao 1979. godine na Medicinskom koledžu Hunan, a 1986. diplomirao je integrisanu medicinu na Univerzitetu kineske medicine u Pekingu. Od 1988. do 1994. bio je naučni saradnik na Univerzitetu Teksas, Univerzitetu u Ajovi i Univerzitetu u Vašingtonu, radeći na proliferaciji i diferencijaciji ćelija.

Nakon povratka u Kinu 1994. uspostavio je Džubili biotehnolodži, što je obezbedilo veliki deo početnog kapitala koji je korišćen za osnivanje Pekinškog instituta za genomiku (BGI).

Istraživao je ljudski genom, radio na sekvenciranju genoma pirinča, i drugih velikih projekata genomike.

U januaru 2020. otputovao je u Vuhan kako bi uspostavio koordinacioni centar za borbu sa korona virusom, pomažući u koordinaciji razvoja dijagnostičkih testova i laboratorije za hitne slučajeve od 2000 kvadratnih metara izgrađene za 5 dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

AKO UKRAJINCI KRENU U KONTRAOFANZIVU, BIĆE IM POSLEDNJA: Komandant čečenskog Ahmata o situaciji na frontu