DUGOROČNA PROGNOZA: U novembru prolećni dani, a onda iznenađenje

Novosti online

31. 10. 2022. u 20:35

METEOROLOG Marko Čubrilo objavio je detaljnu prognozu za novembar. Budući da se tokom oktobra zadržalo pravo prolećno vreme, a tako će se nastaviti i u prvoj nedelji novembra, svi se pitaju kada stiže prvi sneg.

ДУГОРОЧНА ПРОГНОЗА: У новембру пролећни дани, а онда изненађење

Foto: D. Balšić

 Meteorolog Marko Čubrilo izneo je prognozu za veći deo novembra meseca, a prognozira da nas prve snežne padavine očekuju oko 20. novembra. 

- Narednih dana stabilno i relativno toplo. Samo će ponegde i to pre svega nad Panonskom nizijom i kotlinama regiona biti moguća pojava magle i niskih oblaka koji će se ponegde zadržati i veći deo dana. U tim predelima maksimumi od 12 do 14, a u ostalim delovima regiona od 15 do 24, a lokalno, posebno na jugu regiona i oko 27 stepeni Celzijusa - piše Čubrilo.

Polje anticiklona će sve do petka uslovljavati suvo i relativno toplo vreme. U višim predeima pretežno sunčano, dok će u nižim i to posebno danas često biti magle i niskih oblaka. Sreda donosi prolazno naoblačenje, razbijanje magle i manje osveženje ali bez padavina. Vetar će okrenuti na umeren, zapadni smer, a dnevni maksimum od +14 do +22 stepena Celzijusa.

U četvrtak suvo i relativno toplo, dok se u petak očekuje nablačenje sa kišom, a ponegde može biti i grmljavine, pojačanim severozapadnim vetrom i osetnim zahlađenjem. U petak dnevni maksimum od samo oko +9 na krajnjem severozapadu Hrvatske do oko +23 na istoku Srbije, a za naredni vikend u intervalu od +5 do +13 stepeni Celzijusa, što je u okvirima proseka za ovaj deo godine.

On takođe prognozira da se prvi sneg u nizijama može očekivati tek posle 20. novembra, što je u skladu sa višegodišnjim prosekom.

- Na višim planinama, preko 900mnv može biti i prolaznog snega. Početkom sledeće nedelje promenljivo oblačno uz hladna jutra i sve češću pojavu prvih, prizemni, mrazeva, dok će tokom dana maksimum biti od +11 do +15 stepeni Celzijusa što je i dalje malo iznad proseka. Povremeno može biti kiše ali su konkretnije padavine za sada ne očekuju - zaključio je Čubrilo.

(MONDO)

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!