ZA PORODICE - 150 MILIONA: Među 40 gradova, Kikinda je treća u srbiji po merama za pospešivanje nataliteta

R. ŠEGRT

07. 10. 2022. u 17:47

ZBOG mera populacione politike koje preduzima da bi pospešila natalitet i olakšala život mladim porodicama sa decom, Kikinda zauzima visoko mesto u Srbiji.

ЗА ПОРОДИЦЕ - 150 МИЛИОНА: Међу 40 градова, Кикинда је трећа у србији по мерама за поспешивање наталитета

Foto: R. Š.

To je potvrdila i nedavno na manifestaciji "Dani porodice", kada je među 40 gradova i opština iz Srbije zauzela treće mesto. Ovakav rang ostvaren je u konkurenciji onih sredina sa najboljim merama pronatalitetne politike.

- Grad Kikinda za brigu o porodici, socijalnu i dečju zaštitu, ali i pronatalitetnu politiku godišnje iz gradskog budžeta izdvaja više od 150 miliona dinara. Sredstva se izdvajaju za pomoć parovima prilikom odlaska na vantelesnu oplodnju, imamo akciju "Bebi klub" kada poklanjamo pakete pomoći za novorođenčad, isplaćujemo roditeljske dodatke, dajemo naknadu nezaposlenim porodiljama, besplatne užine u vrtićima i osnovnim školama. Izdvajamo i za besplatan boravak u vrtiću za treće dete, a učenicima prvih razreda su obezbeđeni udžbenici kao i kompletan školski pribor. Grad i za lične pratioce dece sa smetnjama u razvoju izdvaja godišnje 19 miliona dinara. Osim toga, obezbeđen je besplatan prevoz srednjošlocima i vrhunskim sportistima, regresiran prevoz studentima, za čiji je program stipendiranja obezbeđeno 11 miliona dinara - kaže Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika Kikinde.

NAGRADA

NAGRADA nam je svakako na radost i na ponos, a ujedno i podstrek i motivacija da briga o porodici, deci i najugroženijim kategorijama stanovništva i dalje bude naš prioritet i deo strategije razvoja društvene zajednice. Samim tim da budemo i deo nacionalne strategije razvoja našeg društva - rekla je Dijana Jakšić Kiurski.

Kikinda je uključena u i program "Tri plus" kako bi određene povlastice u korišćenju usluga javnog sektora, ali i popuste pri kupovini u nekim trgovinama ostvarile porodice sa troje i više dece.

V.N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)