MARKAMA DOPISIVANJE ČUVA OD ZABORAVA: Lidija Antov, penzionerka iz Dimitrovgrada, najveći filatelista u ovom kraju

V. Ćirić

04. 10. 2022. u 17:52

LIDIJU Antov (70), dimitrovgradsku penzionerku koja je tokom karijere radila kao diplomirani pravnik, ljubav prema poštanskim markama ne napušta ni u trećem dobu.

МАРКАМА ДОПИСИВАЊЕ ЧУВА ОД ЗАБОРАВА: Лидија Антов, пензионерка из Димитровграда, највећи филателиста у овом крају

Foto: V.Ć.

I dalje pomno prati emitovanje novih, traga za retkim poštanskim markama iz prošlih vremena i popunjava svoje albume u kojima ima više 2.900 primeraka iz raznih epoha.

Istini za volju, u eri informatičke revolucije i novih "medija", odnosno načina komuniciranja dopisivanje je sve ređe. Mladi gotovo da i ne znaju da su pismo, dopisnica, ili razglednica sa poštanskom markom nekada bili glavno sredstvo komunikacije među rođacima i poznanicima.

- Prikupljanjem maraka bavim se praktično od detinjstva, još od kraja pedesetih godina prošlog veka i one su moj veliki hobi. Počela sam zahvaljujući dečjoj radoznalosti, kada sam najpre razlikovala šta je lepo, a šta nije. Veliku zaslugu ima i baba Roza koja je daleke 1929. otišla u SAD i odande je slala pisma i dopisnice, sa kojih sam počela pažljivo, makazicama da skidam živopisne marke i čuvam ih. Najpre među koricama knjiga ili svezaka, a kasnije sam imala i svoj prvi filatelistički album. Nabavila sam ga krajem šezdesetih minulog veka u Varni i Sofiji u Bugarskoj i tada sam počela ozbiljnije da se bavio ovim lepim hobijem koji me ne napušta ni danas - kaže Lidija.

Malo-pomalo, tokom minulih godina i decenija zbirka Lidije Antov se uvećala na bezmalo 3.000 primeraka raznih maraka smeštenih u pet albuma. Ima ih sa svih kontinenata i gotovo svih zemalja na zemljinoj kugli. Dobijala ih je na razne načine: od prijatelja, poznanika, onih koji su znali da se bavi filatelijom, zvala je telefonom razne institucije i na slične načine, kupovala u Dimitrovgradu, Pirotu, Nišu.

Lidiji su iz njene kolekcije, najdraže stare marke, a među njima naročito one sa likovima glumaca, pevača, ali i političara kao što su Georgi Dimitrov, Honeker, Ho Ši Min, Kenedi, car Boris iz 1942. i mnoge druge. Tu su i one štampane nekim povodima, u malim tiražima i veoma retke. Žao joj je, međutim, što među mladima nema interesovanja za ovaj lep hobi.

IZLOŽBA

SVOJE filatelističko blago Lidija je odlučila da pokaže i široj javnosti. Ove godine je, povodom Dana žena, u dimitrovgradskoj Biblioteci "Detko Petrov" priređena tematska izložba njenih maraka.

Nedavno je nadležnim institucijama uputila dopis, i izrazila žaljenje što se u ovom delu Srbije ne mogu kupiti ni sve naše marke, pošto se ne trebuju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)