KOSOVO U PRVOM PLANU: Ruske agencije o sastanku Vulina i Lavrova u Moskvi - na stolu hitna regionalna i međunarodna pitanja

novosti online

22. 08. 2022. u 10:13

KAKO je saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, strane planiraju da razgovaraju o rusko-srpskoj saradnji i razmene mišljenja o hitnim regionalnim i međunarodnim pitanjima, piše ruska agencija TASS.

КОСОВО У ПРВОМ ПЛАНУ: Руске агенције о састанку Вулина и Лаврова у Москви - на столу хитна регионална и међународна питања

Foto: Tanjug

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko istakao je da je pitanje Kosova dominiralo pripremama za sastanak.

Moskva pozvala Prištinu, SAD i EU da osiguraju prava srpskom stanovništvu na Kosovu

Tenzije su dramatično eskalirale na Kosovu i Metohiji krajem jula nakon što je kosovska policija zatvorila punkt na administrativnoj liniji sa Srbijom u sklopu priprema za sprovođenje zabrane srpskih ličnih dokumenata i registarskih tablica, podseća ruska agencija.

Kao odgovor, Srbi koji žive u severnom delu Kosova izašli su na protest i blokirali glavne puteve. Kao rezultat međunarodnih napora, Priština je odlučila da odloži zabranu do 1. septembra.

Evropska unija je posredovala na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija 18. avgusta, ali razgovori nisu doveli do rezultata.

Moskva je zauzvrat pozvala Prištinu, SAD i EU da stanu na kraj neodgovornim provokacijama i osiguraju prava srpskog stanovništva.

Situacija oko Ukrajine biće još jedno pitanje na dnevnom redu sastanka Lavrova i Vulina.

Srbija se suočava sa stalnim pritiskom Zapada koji nastoji da natera Beograd da se pridruži sankcijama Rusiji.

Međutim, srpske vlasti i dalje odbijaju da budu deo antiruske kampanje, zaključuje ruska agencija TASS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NEMAČKA U ŠOKU ZBOG SOPSTVENE REPREZENTACIJE: Alo! Podržavate propagandu Vladimira Putina!