KRŠE KARANTIN, PA ŠIRE KORONU: Zbog blage slike ili odsustva simptoma, mnogi oboleli od kovida ignorišu obaveznu izolaciju

B. RADIVOJEVIĆ

13. 08. 2022. u 09:30

AKO je na početku pandemije nekoga zbunjivala, a neke i ozbiljno iritirala kovanica "nova normalnost", sada se ona živi u praksi.

КРШЕ КАРАНТИН, ПА ШИРЕ КОРОНУ: Због благе слике или одсуства симптома, многи оболели од ковида игноришу обавезну изолацију

Testiranje na koronu

Ljudi su se, izgleda, toliko saživeli sa kovidom, da i u situaciji kada u kontinuitetu raste broj inficiranih, propisana pravila ponašanja za inficirane, i njihove bliske kontakte - važe uglavnom samo na papiru.

Prema Uredbi o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19, čije se poslednje izmene primenjuju od 2. jula - pozitivni na virus korona bi trebalo da budu u izolaziji sedam dana, a njihovi kontakti u karantinu pet dana. U stvarnosti je drugačije.

Karantin je, kao što se građani svakodnevno uveravaju u svom okruženju, odavno zaboravljena kategorija. Sad gotovo da i nema primera da neko izostaje sa posla zato što je zaražen član porodice.

Kao da su svi listom oslobođeni karantina po jednom od tri kriterijuma koje predviđa Uredba: da su primili drugu, odnosno treću dozu vakcine u proteklih 210 dana, da su preležali kovid 19 u poslednjih 210 dana ili da imaju pozitivan rezultat na antitela.

Sa oko 50 odsto vakcinisanih u opštoj populaciji i oko 2,2 miliona onih koji su preležali kovid, računajući od početka epidemije pre dve i po godine, sigurno ne ispunjavamo uslove da svi koji su bili u kontaktu sa nekim od 7.000 inficiranih, koliko registrujemo za dan, šetaju bez ograničenja.

Oni bi, ako nisu oslobođeni po jednom od tri navedena kriterijuma, u karantinu trebalo da provedu pet dana od poslednjeg kontakta sa osobom kod koje je dokazana infekcija koronom. I karantin se prekida bez testiranja. Pre poslednje izmene Uredbe, karantin je trajao 10 dana.

Lečenje od kovida sada zvanično traje sedam dana, i to je vreme koje bi trebalo da se provodi u izolaciji, za koje se zaposlenima otvara bolovanje. Izuzetak su imunokompromitovane osobe, kod kojih izolacija, samim tim i bolovanje ako su u radnom odnosu, traje 14 dana. Po isteku izolacije više nije obavezan kontrolni test, izuzev za zaposlene u zdravstvu, koji sedmog dana rade PCR test, a ako su i dalje pozitivni, ostaju u izolaciji još tri dana.

Važeće mere za suzbijanje kovida 19, kao i sama bolest koju sada izaziva omikron soj, koji karakteriše značajno blaža klinička slika, gotovo neuporedivo su "labavije" nego na početku pandemije. Malo ko se i seća da su tada u izolaciju na Beogradski sajam i druge improvizovane bolnice po Srbiji morali i oni bez ikakvih simptoma ako su bili pozitivni na korona testu. A, izlazilo se tek kada dva uzastopna kontrolna testa budu negativna.

- Simptomi kod trenutno inficiranih koronom traju kraće i sada se uglavnom zadržavaju u gornjem respiratornom traktu - rekao je dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

I u kovid ambilantama potvrđuju da je klinička slika kovida sada znatno blaža nego kada su cirkulisali drugi sojevi, naročito delta varijanta virusa, koja je izazivala najteže forme bolesti. 

Bez simptoma šire virus

Praksa pokazuje da se mnogi kod kojih je dokazana infekcija ne pridržavaju stroge izolacije što pogoduje bujanju zaraze. Epidemiolozi upozoravaju da ima mnogo zaraženih, ali bez ikakvih simptoma, koji se ne testiraju, a šire virus.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima