VRELI TALAS STIGAO U SRBIJU: Upaljen crveni meteoalarm, RHMZ izdao tri upozorenja

Novosti online

22. 07. 2022. u 07:26

U SRBIJI će danas biti sunčano i natprosečno toplo vreme za ovo doba godine, uz slab i umeren vetar, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

ВРЕЛИ ТАЛАС СТИГАО У СРБИЈУ: Упаљен црвени метеоаларм, РХМЗ издао три упозорења

Foto: Depositphotos

Najniža temperatura biće od 12 do 22, najviša od 35 do 38 stepeni.

U Beogradu će danas biti sunčano i natprosečno toplo vreme sa slabim vetrom. Najniža temperatura biće 18 do 22, a najviša oko 37 stepeni.

RMHZ izdao čak tri upozorenja

Prva dva upozorenja se odnose na visoke temperature na području Srbije i Beograda, dok je treće hidrološko upozorenje.

UPOZORENjE ZA PODRUČJE SRBIJE NA VISOKE TEMPERATURE

- U poslednjoj dekadi jula na području Srbije veoma toplo. Maksimalna temperatura u petak i subotu od 35 do 40°S. Od nedelje do srede u severnim, zapadnim i centralnim krajevima manji pad temperature, u većini mesta od 33 do 35°S, na jugu i istoku do 37°S. Krajem sedmice ponovo toplije - navodi se na zvaničnom sajtu RMHZ-a.

UPOZORENjE ZA PODRUČJE BEOGRADA NA VISOKE TEMPERATURE

- U poslednjoj dekadi jula na području Beograda veoma toplo. Maksimalna temperatura u petak i subotu od 37 do 39°S. Zatim manji pad temperature, od nedelje do četvrtka od 33 do 36°S, a krajem sedmice ponovo toplije - objavio je RHMZ.

UPOZORENjE ZA VODOSTAJE

- Na Dunavu, kao i na Savi kod Sremske Mitrovice i Šapca vodostaji će se narednih dana kretati ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Jadru, Kolubari sa pritokama, Mlavi, Lugomiru, Jablanici i Starom Begeju proticaji su se približili minimalnim srednjomesečnim vrednostima 95% obezbeđenosti (biološkom minimumu) - upozorava RHMZ.

Foto: Printskrin RHMZ

Upaljen crveni meteoalarm

Zbog ekstremno visokih temperatura danas je na teritoriji Srbije upaljen narandžasti i crveni meteoalarm.

Crveno upozorenje odnosi se na predeo Bačke, Banata, Pomoravlja, istočne i jugoistočne Srbije, a to znači da je vreme vrlo opasno.

- Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi - navodi se na zvaničnom sajtu RHMZ.

Foto: Printskrin RHMZ

Narandžasti meteoalarm na snazi je u svim ostalim delovima Srbije, a znači da je vreme opasno.

- Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe - stoji u objašnjenju RHMZ-a.

Meteorološke prilike mogu izazvati pojačane tegobe kod osoba sa srčanim problemima, kojima se savetuje poseban oprez. Moguće meteoropatske reakcije su glavobolja, nervoza i pospanost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...