BATA OD BRONZE U NARODNOJ NOŠNJI: Kod Centra za kulturu u Sopotu, biće otkriven spomenik legendarnom glumcu Velimiru Živojinoviću

S. Vidačković

01. 07. 2022. u 08:30

BRONZANA figura legendarnog glumca Velimira Bate Živojinovića u prirodnoj veličini, koji sedi na klupi obučen u šumadijsku narodnu nošnju, od ponedeljka će krasiti prostor ispred Centra za kulturu u Sopotu.

БАТА ОД БРОНЗЕ У НАРОДНОЈ НОШЊИ: Код Центра за културу у Сопоту, биће откривен споменик легендарном глумцу Велимиру Живојиновићу

Velimir Bata Živojinović, Foto V. Danilov

Otkrivanjem spomenika posvećenom slavnom umetniku koji je preminuo 2016. godine, biće otvoren jubilarni, 50. filmski festival Sofest.

Skulptura je delo vajara Ranka Đankovića i livnice "Jeremić", koji su realizovali ideju predsednika beogradske opštine Sopot Živorada Žike Milosavljevića. Mada je Bata rođen u Koraćici, sa druge strane Kosmaja, Milosavljević nam kaže da je to najmanje što mogu da urade za svog voljenog komšiju.

- Bata Živojinović je ostavio dubok trag u jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, a njegove uloge pratile su se u inostranstvu i danas se pamte - kaže za "Novosti" Žika Milosavljević.

- Nagrada za najboljeg glumca na Sofestu nosi njegovo ime, a Bata zaslužuje da ima i spomenik. Verujemo da je on najveće ime nešeg glumišta. Kada sam njegovom sinu Miljku saopštio predlog, bio je oduševljen. Spomenik će biti kod sopotskog Centra za kulturu, ispred samog ulaza, pa će Živojinović na klupi dočekivati i ispraćati sve goste koji budu budu dolazili. Batu sam poznavao, družili smo se mnogo godina na festivalu i za njega me vežu divne uspomene.

Više od dva meseca trajao je posao vajara Ranka Đankovića, koji je modelovanje figure završio pre dvadesetak dana. Skulptura je sad u livnici "Jeremić", a njeno i izlivanje klupe na kojoj sedi biće gotovo u nedelju uveče.

- Bata je u prirodnim dimenzijama, sedi na klupi - objašnjava vajar Đanković.

- Jedna ruka mu je na nozi, a druga na naslonu klupe, kako bi mogao diskretno da "zagrli" svakog ko sede pored njega. Onaj ko je delo video kaže da je Bata tu u najboljim godinama.

Predložio sam da bude u narodnoj nošnji, jer on i jeste iz naroda. Takav je utisak ostavio na mene, kao narodni glumac, narodni čovek. Vidim da je i njegova porodica posebno vezana za Kosmaj i Koraćicu i mnogo mi je drago zbog toga.

Đanković pojašnjava i da to, što će Bata od bronze sedeti na klupi predstavlja vid interkativne kulutre, odnosno ostavlja mogućnost posmatraču da sede pored njega, fotografiše se...

- I to je opet neka veza sa ljudima, nema distance. Figura nije na visini, pristupačna je ljudima, baš kao što je bio i Bata - kaže vajar.

Sin Minjko pored odlivka za spomenik, Foto Instagram

Porodica našeg proslavljenog glumca, sin Miljko i ćerka Jelena kažu da su ponosni zbog svega što je njihov otac uradio za srpsku kulturu i da su zahvalni što mu se zavičaj odužuje na ovako lep i kreativan način.

- Kao jedan od osnivača ovog poluvekovnog filmskog festivala, dobio je najlepše moguće mesto, ispred ulaza u festivalsku dvoranu gde će dočekivati i ispraćati buduće generacije. Kao narod i kao država, ovakvim gestovima pokazujemo kako se čuvaju naši velikani. Na Kosmaju je uvek lepo, ali od sada će zahvaljujući Batinoj skulpturi, bar za delić njegovog duha i vedrine, biti još lepše - dele za "Novosti svoje utiske Jelena i Miljko.

"Statueta slobode" i 27 filmova

SOFEST će trajati do 10. jula, a u ovoj potkosmajskoj varoši biće prikazano 27 filmova u okviru takmičarske konkurencije, dok će dva biti premijerno predstavljena. Umetnički direktor festivala Aleksandar Avramović otkrio je da su ovogodišnji dobitnici nagrade "Statueta slobode" za doprinos filmskoj umetnosti glumica Tanja Bošković, scenograf Milenko Jeremić, reditelj Zdravko Šotra, kao i akademik Dušan Kovačević, scenarista i reditelj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)