RADIO "NOVOSTI" MODERNI TALAS PRAVIH VREDNOSTI: Elektronski medij naše kuće 29 godina je prepoznatljiv i u samom vrhu slušanosti

D. Matović

28. 06. 2022. u 09:11

NA Vidovdan, pre 29 godina, počela je sa radom jedna od najstarijih beogradskih radio-stanica - Radio "Novosti".

РАДИО НОВОСТИ МОДЕРНИ ТАЛАС ПРАВИХ ВРЕДНОСТИ: Електронски медиј наше куће 29 година је препознатљив и у самом врху слушаности

Foto N. Skenderija

U "sobičku" na desetom spratu zgrade "Borbe", grupa mladih i nekoliko starijih novinara "Večernjih novosti", pokrenula je "igračku iz kutije". Brzo su osvojili Beograd i Beograđane, a potom i slušaoce širom nekadašnje Jugoslavije.

Vremena su se menjala, ali Radio "Novosti" (104,7 MHz) ostale su prepoznatljive po profilisanom muzičkom pravcu i kratkom, informativnom sadržaju. I danas su među najslušanijim radio-stanicama u Beogradu, a sa raširenom mrežom stanica u celoj zemlji koje emituju vesti "Novosti", može se reći, da imaju nacionalnu zastupljenost.

- Radio "Novosti" su široj slušalačkoj publici prepoznatljive po profilisanom muzičkom pravcu i kratkom, informativnom sadržaju - kaže Milan Đorđević, direktor Radio "Novosti". - Pratimo nove trendove i insistiramo na brzom, modernom, aktuelnom i atraktivnom programu. Imali smo u vidu da muzika ima aktivnu ulogu u opredeljivanju slušalaca, a mi smo izabrali da emitujemo popularnu. Naš cilj je da Radio "Novosti" egzistiraju kao urbani, gradski, komercijalni radio koji program emituje na teritoriji Beograda i za građane Beograda.

Foto D. Milovanović

Da se entuzijazam nije izgubio sa godinama, pokazuju i novi projekti. Od oktobra prošle godine slušaoci mogu na sajtu radionovosti.com da odaberu muziku po svojoj želji. Ponuđena je bogata "plej lista" muzike, od eks-ju, klasike, domaćeg i stranog roka, evergrina, folka, popa, do najnovije popularne muzike. Sve slušanija je i nova rubrika "Retro priče", koju radijski tim priprema u saradnji sa kolegama portala "Novosti".

Neprekidno se ide i u korak sa vremenom i modernim tehnologijama, pa se, osim na talasnoj dužini 104,7 megaherca, Radio "Novosti" nalaze i na sajtu www.novosti.rs i aplikaciji Novosti.rs.

Od početka rada, zaposlene i saradnike Radio "Novosti", krasilo je i što uporno istrajavaju u svojim snovima i misijama. Tokom ratova devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije, posebno u vreme zloglasne hrvatske akcije "Oluja", Radio "Novosti"  su ispisivale svoju stranicu podviga. Iz dana u dan, višesatne emisije bile su u misiji spajanja porodica koje je ratni vihor razasuo putevima zbegova. U to vreme, svetlo se nije gasilo na desetom spratu, gde su se smenjivale ekipe mladih radijskih novinara predvođene bardovima naše kuće.

Foto Novosti

Radio "Novosti" su ispunjavale svoju misiju, bezbroj razdvojenih porodica u koloni od Knina do Zaječara upravo preko naših radio-talasa uspelo je da nađe put jedne do drugih. Našem radiju su stizale, dugo posle "Oluje", poruke zahvalnosti.

Sličnu misiju, podsećaju naše kolege, Radio "Novosti" su imale i tokom NATO agresije 1999. godine. Vestima i upozorenjima da preti vazdušna opasnost, ne samo u Beogradu već u celoj Srbiji, Radio "Novosti" se oglašavao nekad i pre sirena. Dragocena je bila tada uloga radija u skloništima bez struje, u podrumima kuća... Uključivali su se slušaoci, radio-amateri. Bilo je to vreme, nažalost, loših vesti. I vreme otvorenih pretnji našem radiju zvaničnika NATO. Zloglasni Džejmi Šej, tadašnji portparol Alijanse, upitao je, prilično srdit, na jednoj konferenciji za novinare u Briselu našeg dopisnika Dubravku Savić: "Šta to radi Radio 'Novosti'?"

U međuprostoru između dva rata, građanskog i NATO agresije, Radio "Novosti" su veliki prostor posvetile kulturi. Svake nedelje emitovane su jednosatne emisije u kojima je poezija imala glavnu reč. Začinjeni odabranom muzikom, do slušalaca su stizali pomalo zaboravljeni stihovi Branka Miljkovića, Desanke Maksimović, Laze Kostića, Đure Jakšića, Alekse Šantića, ali i Nikite Staneskua, Vislave Šimborske, Puškina, Bodlera...

LETNjA ŠEMA

LETNjA šema donosi i novu, sve slušaniju rubriku "Retro priče", koju radijski tim priprema u saradnji sa kolegama sa NPORTALA (nportal.rs). Pričajući priče o ljudima i vremenu koje smo svi voleli daje se novi život tekstovima iz bogate novinske arhive "Novosti". Već dokazanom radijsom timu pridružila su se i nova, mlađa lica, čiji će glasovi "osvežiti" program.

SLUŠAOCIMA POKLON LETOVANjE

I OVOG leta Radio "Novosti" vode na odmor najvernije slušaoce u poznata grčka letovališta. Nagrada se osvaja uz redovno slušanje programa i pokazano znanje o najposećenijoj destinaciji za srpske turiste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna