ZDRAVO OTRGAO KAJAKAŠA OD NABUJALE MORAVE: Borba protiv podivljalih reka u čačanskom kraju iznedrila heroja

V. ILIĆ - B. PUZOVIĆ

14. 06. 2022. u 11:15

BORBA sa poplavama u čačanskom kraju dobila je u nedelju i svog heroja - Zdrava Drakulu, čuvenog ugostitelja kojeg sugrađani zovu Vojvoda.

ЗДРАВО ОТРГАО КАЈАКАША ОД НАБУЈАЛЕ МОРАВЕ: Борба против подивљалих река у чачанском крају изнедрила хероја

Zdravo Drakula, Foto V. Ilić

Nabujala Zapadna Morava umalo nije koštala života V. B. iz Čačka, koji je kajakom izašao na reku, iako je podivljala voda nosila sve pred sobom. Zahvaljujući Zdravovoj prisebnosti, mladić je izbavljen iz Morave, i to na brani u Parmencu.

O ovom nesvakidašnjem događaju nam je pričala Mirjana Gavrilović, konobarica, koja je u tom trenutku radila u restoranu.

- Bile smo u lokalu gazdarica Tanja i ja. Ugledale smo kako reka nosi kajak velikom brzinom. Ustave na brani su bile podignute i njega je bujica odnela na prvu. Voda ga je bacila s donje strane i tu je počela njegova borba za život. Odmah smo pozvale Zdrava, koji je istrčao iz restorana i uputio se prema brani - kazala nam je Mirjana.

Dramu koja se odvijala na Zapadnoj Moravi ispričao nam je i Zdravo, ne želeći da veliča svoj podvig.

- Imam kod sebe, upravo zbog ovakvih situacija, konopac dugačak tridesetak metara.

Dotrčao sam s jednim Valjevcom, koji je isto bio gost restorana, do obale i bacio konopac. Čovek je izašao na obalu, a potom smo izvukli i čamac - kazao nam je Zdravo.

- Čovek je bio izbezumljen. Nisam ni o čemu razmišljao, samo da spasemo čoveka. Da je nekim slučajem čamac otišao na središnji ustav brane, ne verujem da bi se izvukao. Čitav život sam bio na braniku otadžbine i spasavao Srbe, pa mi je valjda i bilo suđeno da i sada spasem ovog čoveka kome čak ne znam ni ime. Rekao sam mu samo da ovaj dan zapamti i da ga slavi kao drugi rođendan.

Zdravo skromno govori i da mu ne treba nikakvo odlikovanje za ovaj podvig, dovoljno mu je što je spasao jedan život, i to baš na praznik Svete Trojice.

Bujični vodotokovi uništili i putnu infrastrukturu, Foto V. Ilić

Herojski čin Zdrava potvrdio nam je i Bratislav Zečević, šef Kriznog štaba za vanredne situacije u Čačku. Iako smo saznali ime i prezime kajakaša kojeg je Zdravo spasao iz podivljale Morave, ovaj Čačanin, nažalost, nije želeo da priča o ovom događaju.

O stanju u poplavljenim područjima juče je za RTS govorio Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, i rekao da su poplave nanele štetu malom broju stambenih objekata u Gornjem Milanovcu i Čačku i da građani kojima je poplavljena imovina treba najpre da se obrate lokalnim samoupravama.

- Od 2014. Srbija je finansirala izgradnju 140 potpuno novih mostova koji su pravljeni prema novim standardima. Lokalni putevi su u nadležnosti samouprava koje bi trebalo da procene svaki most u njihovoj nadležnosti - kazao je Blagojević.

U Čačku i Gornjem Milanovcu juče su se procenjivale posledice poplava. Ekipe koje procenjuju štetu od juče ujutru su na terenu. Reke Kamenica i Čemernica odnele su više od 10 kilometara nekategorisanih puteva u opštini Gornji Milanovac, a dva mosta koja preko sela Bogdanica vode ka Divčibarama su oštećena. Poplavljeno je oko 15 kuća, pojedina domaćinstva su odsečena od sveta, a dve starije osobe su evakuisane.

Od rane zore sve ekipe čačanskog JP "Gradac", koje su zadužene za procenu štete na lokalnim putevima, na terenu su kako bi odredile dinamiku rada i saniranja štete.

Prema prvim podacima, pričinjena je šteta od oko 35 miliona dinara.

- Uložen je veliki trud, ali i velika materijalna sredstva u saniranje Čemernice i ona je u svom gornjem toku potpuno bezbedna. Sada je, međutim, problem napravila u donjem - kazao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Ozbiljne su posledice bujica i u Mionici. Štete su velike, razoreni su lokalni putevi, mostovi.

- Zadesila nas je elementarna nepogoda, poplavljene su i kuće, uništeni prilazni putevi domaćinstvima - rekao je predsednik opštine Mionica Boban Janković.

- U prethodna dva dana stiglo je više od 60 prijava građana za saniranje puteva, mostova, poplavljenih kuća i pomoćnih zgrada u domaćinstvima.

Ne pomažu, već snimaju telefonom

ZA Mirjanu i Zdrava neverovatna scena je bila što je nekoliko gostiju restorana mirno posmatrala događaj koji je mogao da se završi i tragično. Pored njih, kako vele, bilo je i nekoliko ljudi koji su sa obale posmatrali šta se dešava, pa čak i sve to snimali telefonom, a niko nije ni mrdnuo da se čoveku nađe u pomoć.

* * * * * * * *

MINISTAR GRAĐEVINARSTVA POSETIO POPLAVLjENA PODRUČJA

"Još ćemo ulagati u lokalnu infrastrukturu"

POPLAVLjENA područja u ovom delu Srbije juče je posetio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, kao i predstavnici Kancelarije za javna ulaganja Vlade Srbije. Sa gradonačelnikom Čačka Todorovićem i predstavnicima opštine obišli su Miokovce, gde je urušen most na Čemernici.

Foto GU Čačak

- Država je uložila ozbiljna sredstva u infrastrukturu i regulisanje vodotokova reka, na širem području grada Čačka, i zato nije bilo ozbiljnijih šteta prilikom nedavnih padavina. Država će nastaviti da investira u stratešku i lokalnu infrastrukturu, kako bi se podigao kvalitet života građana u svakom delu Srbije - naglasio je Momirović. V. I.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED OBLAKA: Kakvo vreme možemo očekivati danas?