VELIČANSTVENI SPOMENIK ZA SRPSKE HEROJE: Tenk čuva uspomenu na borce koji su dali živote za otadžbinu (FOTO)

Novosti online

04. 06. 2022. u 17:29

SPOMEN obeležje pripadnicima Vojske i Policije koji su 1998. i 1999. godine poginuli u borbama sa albanskim teroristima i snagama NATO u zoni odgovornosti 549. motorizovane brigade otkriveno je danas u leskovačkoj kasarni "Vojvoda Petar Bojović".

ВЕЛИЧАНСТВЕНИ СПОМЕНИК ЗА СРПСКЕ ХЕРОЈЕ: Тенк чува успомену на борце који су дали животе за отаџбину (ФОТО)

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Memorijal je izgrađen na inicijativu udruženja građana Herojska 549. motorizovana brigada „Car Dušan Silni“ i uz podršku Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Svečanosti su prisustvovali zamenik komandanta Kopnene Vojske general-major Slađan Stamenković, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor, episkop niški gospodin Arsenije, veterani 549. motorizovane brigade i Policije, članovi porodica poginulih, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, MUP-a i brojni građani koji su tim povodom želeli da odaju poštu braniocima Otadžbine.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Spomen obeležje su otkrili ratni komandant 549. motorizovane brigade general-major u penziji Božidar Delić i vlasnik kompanije "Krupnik" Milan Simović koji je finansirao projektovanje i izgradnju.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Episkop niški Arsenije, zatim je, uz sasluženje vojnog i lokalnog sveštenstva osveštao spomen obeležje herojima odbrane. U svom obraćanju episkop Arsenije rekao je da su poginuli pripadnici Vojske i Policije, pravoslavne, rimokatoličke i islamske veroispovesti zajedno otišli u smrt braneći slobodu Otadžbine, svoje porodice i svoje prijatelje. On je citirao reči apostola Jovana Bogoslova da “nema veće ljubavi od one kada položimo život za prijatelje svoje”.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Obraćajući se porodicama poginulih heroja general u penziji Božidar Delić rekao je da je današnje okupljanje organizovano pre svega da bi se ukazala čast porodicama palih saboraca.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

- Poštovane porodice naših poginulih saboraca, svi smo mi danas ovde zbog vas. Da vam pokažemo da, iako je prošlo 23 godine, mi nijednog dana nismo zaboravili svoje saborce. Istina, dugo smo čekali. Postojale su čak i sumnje da li ćemo mi uspeti da otrgnemo od zaborava ljude sa kojima smo zajedno branili našu državu – rekao je Delić i još jednom zahvalio Milanu Simoviću koji je finansirao izgradnju spomen obeležja.

Delić je zahvalio Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, gradonačelniku Leskovca i svima koju su danas svojim dolaskom ukazali poštovanje poginulim borcima.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

- Mi nismo želeli samo da napravimo spomenik za svoju brigadu, nismo se samo mi borili na Kosovu i Metohiji. Sa nama su bili pripadnici posebnih jedinica policije, pripadnici specijalnih jedinica, pripadnici vojnih odseka, okruga i njihovi odredi, ali mi nismo ipak mogli da napravimo spomenik za sve koji su poginuli u našoj državi. Zato smo odlučili da  svi oni koji su poginuli u zoni naše brigade budu na našem spomeniku. Time dajemo primer kako zajedništvo mora da se ostvari u našoj Srbiji da bi ona napredovala dalje – istakao je ratni komandant 549. motorizovane brigade.

Ratni komandant 122. interventne brigade Posebnih jedinica policije Dragan Živaljević u svom obraćanju je istakao da je 549. brigada oduvek predstavljala primer kao što i sada predstavlja primer upravo zbog negovanja tradicija, pažnje i brige prema veteranima i porodicama poginulih.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Ratni komandant 549. motorizovane brigade general-major u penziji Božidar Delić dodelio je, na kraju svečanosti, plakete Udruženja zameniku komandanta Kopnene vojske general-majoru Slađanu Stamenkoviću i vlasniku kompanije „Krupnik“ Milanu Simoviću.

Na kraju svečanosti, vence i cveće kraj spomen obeležja položili su – ratni komandant 549. motorizovane brigade, delegacija Ministarstva odbrane i Vojsku Srbije koju je predvodio načelnik Uprave za tradiciju, standard i veteran pukovnik Dragan Milković, delegacija Komande za obuku koju je predvodio komandant 3. Centra za obuku pukovnik Zoran Cvetković, delagija Vojne akademije, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, delegacija privrednog društva “Krupnik”, delegacija Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Udruženje veterana Posebnih jedinica policije, Kolo srpskih sestra, Društvo srpskih domaćina, Udruženje “Spasimo srpsku decu”, delegacija veterana 63. padobranske brigade, delegacija Vojnog sindikata Srbije, delegacija udruženja „Vukovi sa Drine“ i brojni građani.

Spomen obeležje sastoji se od monumentalnog postamenta na kome su ispisana imena pripadnika svih jedinica Vojske i Policije koji su poginuli tokom borbenih dejstava 1998. i 1999. godine u zoni odgovornosti 549. mehanizovane brigade, a koja je obuhvatala teritorije opština Prizren, Orahovac, Suva Reka, Đakovica i Gora. Na vrhu postamenta je postavljen tenk T-55 u kome je 11. avgusta 1998. godine u borbi sa albanskim teroristima poginuo komandir 3. čete oklopnog bataljona 549. motorizovane brigade kapetan Željko Martinović.

BONUS VIDEO: FK-3 IZBLIZA - Pogledajte kako izgleda najnovije pojačanje Vojske Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas