DR MILENKO BOGDANOVIĆ, INSTITUT ZA SUDSKU MEDICINU: Šta su pokazale obdukcije umrlih od virusa korona

B. RADIVOJEVIĆ

02. 06. 2022. u 08:00

NALAZ na plućima je ono što je najupadljivije kod umrlih od kovida 19. Do takvog zaključka došli su i naši stručnjaci Instituta za sudsku medicinu, koji otkako su dobili novu tzv. "sigurnu" salu, rade i obdukcije preminulih od posledica ove infekcije.

ДР МИЛЕНКО БОГДАНОВИЋ, ИНСТИТУТ ЗА СУДСКУ МЕДИЦИНУ: Шта су показале обдукције умрлих од вируса корона

Docent dr Milenko Bogdanović / privatna arhiva

Docent dr Milenko Bogdanović, specijalista sudske medicine, kaže za "Novosti" da su, ugrubo opisano, takva pluća usled zapaljenja veoma otečena, bezvazdušna, neelastična, čvršće konzistencije u odnosu na zdrava, često velike težine, a mikroskopskim pregledom uočavaju se ćelijski elementi zapaljenja i znaci difuznog alveolarnog oštećenja. Promene usled ove infekcije u pojedinim slučajevima viđene su na tkivu mozga, srca, na krvnim sudovima...

Kod osoba koje su bile zaražene virusom korona, a obdukovane su u Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu, postmortalna dijagnostika je, kaže docent Bogdanović, složenija i raznovrsnija u odnosu na standardne autopsijske procedure.

- Pored same obdukcije, analiza ovakvih slučajeva podrazumeva patohistološke, imunohistohemijske, molekularno-biološke, toksikološke i druge analize.

* Šta je cilj autopsija koje radite na telima preminulih za koje se znalo da postoji infekcija virusom korona?

- Glavni ciljevi ovakvih obdukcija jesu da se precizno utvrdi uzrok smrti kod osobe koja je bila zaražena virusom korona, da se ispita povezanost ovakve zaraze sa nastupanjem smrtnog ishoda, te da se uoče i opišu makro i mikro morfološke promene na različitim organima. Veličina uzorka, koji bi bio dovoljan za validne zaključke, u domenu je statističke procene, što je jedna od narednih faza u našim istraživanjima.

* U kojim slučajevima su rađene obdukcije?

- Po nalogu suda, iz pravnih i pravno-medicinskih razloga, a od kada je počela ova pandemija, svako telo koje je upućeno na obdukciju se testira i tako se utvrđuje da li je preminuli bio pozitivan na virus korona.

* I šta ste zaključili, koji su uzroci smrti kod obolelih od kovida 19?

- Među umrlima koji su bili pozitivni na ovaj virus, može se reći da su oni bili raznoliki. Bilo je slučajeva gde su saobraćajni traumatizam i drugi vidovi zadesa, samoubilačke ili ubilačke povrede bili uzroci smrti, dok je kovid 19 u takvim slučajevima predstavljao samo prateće stanje, odnosno nije bio u direktnoj vezi sa uzrokom smrti. Ovakvi slučajevi kategorisani su kao takozvane smrti sa kovidom 19. Sa druge strane, bilo je i onih čija je smrt bila direktna posledica infekcije virusom korona i takvi slučajevi predstavljaju "smrti usled kovida".

* Može li se kod onih koji nisu lečeni od kovida, a ispostavilo se da su ipak bili inficirani, "izmeriti" da li je i koliko korona uticala na takav ishod?

- U određenom broju slučajeva prirodnih smrti nije bilo jednostavno odrediti doprinos kovida 19 u nastanku smrti, jer su osobe kod kojih je postmortalnim testiranjima dokazan virus korona, bolovale i od nekih teških, hroničnih nezaraznih oboljenja, recimo šećerne bolesti, malignih tumora, kardivaskularnih bolesti...

* Ako ste kod onih sa poznatom infekcijom koronom zaključili da je smrt nastala usled otkazivanja pluća, sa kojom verovatnoćom je to posledica kovid infekcije?

- Obdukcija upravo i služi tome, da se nakon svih prethodno navedenih analiza i dijagnostike utvrdi doprinos virusne infekcije u svakom pojedinačnom slučaju. Dakle, ukoliko se isključe drugi uzroci oštećenja pluća, a osoba je bila zaražena virusom korona, može se reći da je upravo takav nalaz na plućima posledica kovida.

* A, šta ako je uzrok smrti infarkt, da li sa istom sigurnošću može da se objasni veza uticaja virusa na pojavu infarkta i uzrok smrti?

- Infarkt srčanog mišića najčešće nije u vezi sa infekcijom virusom korona. Naime, osnova za nastanak infarkta miokarda jesu aterosklerotske promene na krvnim sudovima srca. Teže forme kovida svakako mogu doprineti pogoršanju već postojećih oboljenja srca.

* Da li se vaši nalazi razlikuju od onoga što su Nemci zaključili na 80 obdukcija isključivo pacijenata koji su lečeni i preminuli od kovida 19?

- S obzirom na to da je obrada naših rezulatata još u toku, ne mogu se precizno izjasniti o tome. U pomenutom istraživanju kojim je obuhvaćeno oko 80 preminulih, za sve slučajeve bilo je zajedničko to što je kod njih za života dokazano obolevanje od kovida 19, zbog čega su i lečeni u bolničkim uslovima. U našem uzorku, prisustvo virusa dokazano je postmortalno, neposredno pre obdukcije. U takvim slučajevima osobe najčešće nisu ni znale da su bile zaražene, te nisu ni lečene, pa samim tim nikakva terapija nije "modifikovala" tok bolesti.

* Od obdukcije nema pouzdanije metode za utvrđivanje uzroka smrti, ali da li se sa 100 odsto sigurnosti može dešifrovati veza infekcije koronom i fatalnog ishoda?

- Da, obdukcija jeste najpreciznija metoda za utvrđivanje uzroka smrti. Dodatno, u Institutu za sudsku medicinu svaka obdukcija se radi komisijski, bez obzira na to da li je reč o "kovid" obdukciji ili ne, što povećava verodostojnost ustanovljenih nalaza i zaključaka.

VEĆI NIVO BEZBEDNOSTI

* KOLIKO se u novoj "sigurnoj" sali razlikuju autopsije u odnosu na dosadašnji način rada?

- Iako sveukupna dijagnostika u slučajevima postojanja kovid infekcije jeste šira, u pogledu same obdukcione tehnike, koja podrazumeva način otvaranja telesnih duplji i sečenje organa, nema nikakve razlike u odnosu na obdukcije koje su prethodno rađene. Razlika je u uslovima rada. Naime, nova - specijalizovana obdukciona sala ima poseban sistem ventilacije, čime je postignut negativan pritisak u prostoru, vazduh se filtrira kroz specijalne filtere, a obdukcioni sto je sa tzv. nishodnim sistemom ventilacije, čime je nivo bezbednosti tokom rada značajno podignut.

I ZA PREMINULE OD TUBERKULOZE

* Nije virus korona jedini agens kojem se izlažete pri obdukcijama?

- Osim aktuelne pandemije izazvane virusom korona, u našem poslu postoje i druge potencijalne izloženosti infektivnim agensima kao što je npr. bacil tuberkuloze, te je nova obdukciona sala našla primenu i van "kovid" slučajeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri