PIO FOND U PROŠLOJ GODINI OSTVARIO ZNAČAJNE PRIHODE: Uplate doprinosa sve redovnije

Novosti online

28. 04. 2022. u 13:28

U KASU Fonda PIO u 2021. godini slila se značajna količina novca od uplate doprinosa. Po statistici Fonda oni u ukupnim prihodima učestvuju sa čak 84,4 odsto, dok su dotacije iz državne kase svedene na svega 14,8 procenata. Budžet Fonda utvrđen je na 730,6, a ukupni prihodi i primanja ostvareni su u iznosu 732,1 milijardu dinara.

ПИО ФОНД У ПРОШЛОЈ ГОДИНИ ОСТВАРИО ЗНАЧАЈНЕ ПРИХОДЕ: Уплате доприноса све редовније

Foto: P. Milošević, N. Skenderija

U odnosu na 2020. novca od doprinosa bilo je više za 27,4 odsto, što je nominalno povećanje za 130,4 milijarde dinara, dok su transferi iz budžeta niži za 49,4 procenata, odnosno za 105,9 milijardi dinara.

Ukupni rashodi i izdaci u prošloj godini bili su 724,5 milijardi dinara, što je 99,2 odsto planiranih sredstava, a od ovog iznosa za isplatu penzija utrošeno je 595,14 milijardi dinara, dok su preostala sredstva na rashodnoj strani usmerena za isplatu ostalih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, odnosno naknade za negu i pomoć drugog lica, za telesno oštećenje, pogrebne troškove, novčano uvećanje uz penzije, jednokratnu pomoć, zdravstveno osiguranje penzionera i sl.

Tokom 2021. godine obezbeđena je redovna isplata penzija uvećanih za 5,9 odsto počev od od januara. Takođe, obezbeđena su i sredstva za isplatu novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju korisnicima čija je visina primanja iznosila do 37.954 dinara, a Fond je isplatio i jednokratnu pomoć najstarijima od 5.900 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas