RECEPT BAKE MARIJE: Marica Mitić iz Runjana kod Loznice osamdeset leta šara i boji vaskršnja jaja (FOTO)

V.Mitrić

22. 04. 2022. u 11:26

MARICA Mitić (88) iz Runjana, kod Loznice, šara vaskršnja jaja punih osam decenija.

РЕЦЕПТ БАКЕ МАРИЈЕ: Марица Митић из Руњана код Лознице осамдесет лета шара и боји васкршња јаја (ФОТО)

Foto: V.Mitrić

Prvo jaje našarala je, kako kaže, kad je imala osam godina, a toj veštini za najradosniji i najveći pravoslavni praznik naučila ju je njena baka Marija Radojević, u selu Gornjem Dobriću, kraj Jadra, podno legendarnog Cera i Iverka.

- Moja baka je bila majstor za šaranje jaja i „obuku“ kod nje prošlo je na stotine meštaniki, ne samo Gornjeg Dobrića, već i okolnih sela Kozjaka, Bradića, Jadranske Lešnice, Trbosilja, Miline, Joševe, Tekeriša…

- Jaja smo šarali, kao i sad, do Velikog petka, a na taj dan je kuvanje i šaranje jaja, među kojima je najviše crvenih - priča nam Marica.

Foto: V.Mitrić

- Na skoro svakom jajetu stoje slova HVVV, koja su, zapravo, skraćenica pozdrav Hristoa Vaskrs vaistinu Vaskrs. Šaranje jaja se odvija uz pomoć šaraljke sa perom, voska i sveće na kojoj se topi vosak.Kuvaju se kokošija, ali i druga jaja poput znatno većih guščijih i drugih.U vodu u kojoj se kuvaju jaja stavlja se, pored ostalog, žara, kopriva i mlečika.

Baka Marica je najveća jaja, koja je dobila iz sela Korenite, od porodice Milivojević, spremila za svoje praunuke Angelinu i Dunju. 

BONUS VIDEO: 

MOĆNE ZIDINE GRADA NA BOSFORU ČUVAJU USPOMENE NA SREDNjOVEKOVNE SRBE

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NEBO CRNO NAD BEOGRADOM RHMZ izdao upozorenje: Pljuskovi i grmljavina, moguć grad i jak vetar (VIDEO)