TEST IZ SRPSKOG RELATIVNO LAK: Đaci zadovoljni probom male mature

Lj. B.

26. 03. 2022. u 20:44

RAZUMEVANjE teksta u pripovetki "Aska i vuk", Sterija i njegova "Pokondirena tikva", prepoznavanje stilskih figura... bila su pitanja koja su sačekala osmake na probnom testu iz srpskog jezika, koji su radili u okviru probe male mature.

ТЕСТ ИЗ СРПСКОГ РЕЛАТИВНО ЛАК: Ђаци задовољни пробом мале матуре

Foto Tanjug

- Pitanja iz srpskog nisu bila teška, možda je ovaj test bio malo teži od onog iz matematike, ali oba sam dobro uradio - kaže nam L.S., učenik OŠ "Drinka Pavlović".

Osim srpskog, osmaci su polagali i kombinovani test, a, kako kažu, nešto teža pitanja bila su iz hemije i istorije gde je bilo potrebno da se precizno znaju godine i datumi nekih događaja. Pitanja iz fizike, geografije i bilogije bila su lagana. Kao primer navode jedno od pitanja iz biologije - kakve boje treba da bude lisica da bi se prilagodila uslovima života u snegu.

Ovim testovima završena je proba male mature, a kada stignu rezultati znaće se i gde deca imaju najviše propusta u znanju koje treba da prevaziđu do prave male mature koja se polaže 27, 28. i 29. juna.

Foto N. Skenderija

Ministar prosvete Branko Ružić posetio je danas školu "Sveti Sava" u Beogradu gde je rekao da je probni ispit polagalo oko 64.200 osmaka.

- Probni test je šansa da se upoznaju sa procedurama, elementima pratećim za buduće polaganje pravog testa koji ima sertifikacionu komponentu jer potvrđuju stečeno znanje tokom osmogodišnjeg školovanja - rekao je Ružić.

PODEŠAVANjE

MINISTAR Ružić poručio je osmacima da iskoriste vreme između probnog i završnog testa krajem juna da "urade fino podešavanje". I da, ukoliko je potrebno, savladaju još neke sadržaje i pripreme se za završni test.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)