"ŽELIM DA BUDEM VOJNIK, DA BRANIM SVOJU DRŽAVU" Unuk đenerala Veljka za Novosti: Orden sam hteo da odnesem u svoju sobu (FOTO/VIDEO)

S. Babović

24. 03. 2022. u 09:13

"SPOMENIK je lep, mnogo liči na dedu! Mnogo sam ponosan" - kaže za "Novosti" Ilija Radenović, unuk "Đenerala" Veljka Radenović (1955-2012), koji danas dobija časno obeležje u Kruševcu.

ЖЕЛИМ ДА БУДЕМ ВОЈНИК, ДА БРАНИМ СВОЈУ ДРЖАВУ Унук ђенерала Вељка за Новости: Орден сам хтео да однесем у своју собу (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: S. Babović

- Dede se malo sećam, imao sam samo jednu godinu kada je umro. Znam iz priča. Bio je mnogo hrabar.

Foto: S. Babović

Malom Iliji, koji je u ime porodice Radenović primio Sretenjski orden posthumno dodeljen potpukovniku srpske policije koji je spasio na stotine života u Orahovcu 1998. godine, upravo je deda idol. I ne samo da fizički liči na junaka, pre svega po prodornim plavim očima, već voli i fudbal, a svakako - svoju zemlju.

Foto: S. Babović

- Još uvek želim da budem vojnik, policajac, kao moj tata, kao moj deda, da idem tamo da branim svoju državu - priča nam Ilija, kome je porodica dok je imao tek pet godina morala da sašije malu uniformu.

 

Hteo je Ilija, kako saznajemo, da orden koji je primio u ime porodice odnese u svoju sobu, ali baka, Veljkova supruga Slavica Radenović, objasnila mu je da odlikovanje treba da se čuva tamo gde je deda i živeo. Nekako je mališan to prihvatio, ali gotovo da ne prođe dan da ne otvori kutiju u kojoj se čuva visoko priznanje. 

Porodica Radenović, Veljkova supruga Slavica, sinovi Bojan i Veljko sa porodicom i ćerka Bojana, žive nedaleko od parka na Bagdali, gde će se tačno u podne svečano otkriti obeležje.

Ceremoniji prisustvuje predsednik Aleksandar Vučić.

BONUS VIDEO: ISPOVEST UDOVICE ĐENERALA RADENOVIĆA - Borio se za ljude i u ratu i u miru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna