PUPINOVA ZGRADA DOBIJA NOVO LICE: Godišnjica smrti genija na Kolumbija univerzitetu

B. S.

13. 03. 2022. u 08:04

INTENZIVNO napreduje renoviranje Pupinovog lobija, zgrade Kolumbija univerziteta u kojoj je od 1889. do zadnjeg dana života 12. marta 1935. predavao Mihajlo Pupin, objavila je prestižna američka naučno-obrazovna ustanova povodom godišnjice smrti velikog srpskog naučnika.

ПУПИНОВА ЗГРАДА ДОБИЈА НОВО ЛИЦЕ: Годишњицa смрти генија на Колумбија универзитету

Kolumbija univerzitet, Foto EPA

Zgrada nazvana u njegovu čast, gde se izučavaju fizika i astronomija, od 1966. je pod zaštitom države kao mesto sećanja.

- Izuzetno cenimo Pupinov doprinos obrazovanju, nauci i osnivanju brojnih nacionalnih američkih institucija, bio je jedna od vodećih figura 20. veka, u revolucionarno vreme tranzicije od klasične do kvantne fizike - rekao je šef katedre za fiziku Dmitri Basov.

- Njegova životna priča o imigrantu koji stiže u Njujork sa pet centi i kasnije postaje jedan od najistaknutijih naučnika svog vremena, moćan je primer.

Mihajlo Pupin, Foto Smithsonian Institution Librarie

Pupin je na Kolumbiji stvorio sistem koji integriše inovativnu nastavu sa najsavremenijim istraživanjem i pristupom industriji, a taj opšti model se danas univerzalno prati na univerzitetima širom sveta. Patentirao je 34 važna pronalaska, a najpoznatiji su induktivni "Pupinovi kalemovi" koji su omogućili stvaranje telefonskih veza na velikim rastojanjima. Kada je uspostavljena prva interkontinentalna linija svi američki listovi su izvestili da je "zahvaljujući Mihajlu Pupinu, američki predsednik podigao slušalicu i prvi put razgovarao s Evropom".

DOKTOR NA 18 UNIVERZITETA

Pupin je bio počasni doktor nauka na 18 univerziteta i jedini Srbin koji je dobio Pulicerovu nagradu, za autobiografiju "Od pašnjaka do naučenjaka". Bio je i blizak prijatelj predsednika SAD Vudroa Vilsona i zahvaljujući tome odigrao je veliku ulogu u slanju pomoći Srbiji u Velikom ratu i docnije na mirovnoj konferenciji u Parizu.

Zahvaljujući Pupinu zastava Srbije se vijorila na Beloj kući, a tako nešto dogodilo se samo dva puta u istoriji SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!