ZELENSKI SVESNO ŽRTVUJE NAROD: Avram Izrael o sukobima u Ukrajini - nacizam se koristi u svrhu propagande

Novosti online

10. 03. 2022. u 00:54

AVRAM Izrael, nekadašnji načelnik Centra za obaveštavanje u vreme NATO bombardovanja, i Stefan Radojković, kustos Muzeja žrtava genocida, istakli su da se nacizam koristi u svrhu propagande i sa ukrajinske i sa ruske strane.

ЗЕЛЕНСКИ СВЕСНО ЖРТВУЈЕ НАРОД: Аврам Израел о сукобима у Украјини - нацизам се користи у сврху пропаганде

Foto: Printskrin TV Pink

- To je manir propagande, i takve šablone ponašanja smo videli još 90-ih kada su se sve zaraćene strane pozivale na slike stradanja jevrejskog naroda tokom Drugog svetskog rata. Cilj je bio da se pridobije javno mnjenje, a sada i jedna i druga strana to koriste u propagandne svrhe, s tim što ruske tvrdnje o neonacistima u redovima ukrajinske vojske nisu neosnovane. Poznat je Azov bataljon, koji je ispunjen pristalicama onog što je nekada bio Stepan Bandera i njegovi saradnici nacističke Nemačke i o njima je izveštavao i Majkl Kolborn, jedan od pouzdanih novinara, koji je pratio ekstremno desničarske organizacije širom Evrope, a posebno u istočnoj Evropi.

- Dokazano je da one postoje, a problem je samo što se njihovo prisustvo prenaglašava. Aktivne su i pretpostavlja se da su stacionirane u Mariopulju i zato je taj grad i opkoljen. Koliko se može verovati svim izveštajima, činjenica je da oni deluju na terenu i da su bili prisutni za vreme Majdana 2014. godine - kaže Stefan Radojković, kustos Muzeja žrtava genocida.

Avram Izrael istakao je da Jevreji dobro pamte Holokaust i dobro znaju gde se on dešavao.

- Imamo činjenicu da je u Ukrajini ubijeno milion i po Jevreja i to od strane domaćih kolaboricionista, koji su sa Nemcima sarađivali. Pre neki dan je pogođen repetitor kod memorijalnog centra gde je 34.000 Jevreja u dva dana ubijeno i niko nije to spomenuo. Možemo da kažemo da Rusija nije učestvovala u Holokaustu, ali možemo da kažemo da je generalno od i do Drugog svetskog rata Litvanija, i zemlje koje su u tom okruženju, pa posebno Ukrajina i zapadni deo su pronacistički. Takođe, ni u Rusiji Jevreji nisu živeli u nekom bogougodnom stanju, često su i u Carskoj Rusiji bili izloženi pogromima, stvaranjima da žive u ograničenim celinama, i delimično se to otvorilo posle pada Berlinskog zida i kao činjenicu imamo sada 2.500.000 ruskih Jevreja u Izraelu. Kada se to šire gleda, Jevreji na prostru šire Evrope nisu bili baš u nekoj zavidnoj situaciji. Oni su delili krivicu koja ih prati ničim opravdanu. Antisemitizam u Ukrajini nije bio stran - ističe Izrael i dodaje:

Foto N. Fifić

- Mislim da su to teške reči, posebno za Rusiju, da se ona kvalifikuje kao nacistička država. A znamo šta su nacisti i fašizam. Sada ne bih rekao da Jevreji posebno trpe u Ukrajini i mislim da se o njima vodi računa. Vidim i da iz Izraela ide ogromna pomoć Ukrajincima i to je jedan noramalan odgovor na ovu situaciju. Rusima, takođe, niko ne može da spočita da su nacisti. Oni su oslobodili Aušvic - ističe Avram Izrael.

Radojković je izjavu Zelenskog da Rusi napadaju Ukrajinu kao nacisti okarakterisao kao propagandnu.

- To je retorika, on je nesumnjivo deo jevrejske zajednice u Ukrajini. Ono što sam ja saznao je da neonacisti tamo zamišljaju Jevreje kao ortodoksne Jevreje, dakle stereotipno i Zelenski, koji je sekularno opredeljen, ne odaje utisak ortodoksnog pripadnika jevrejske zajednice. Neopravdano je nazivati Vladimira Putina Hitlerom, a isto je tako neopravdano reći da narod u Ukrajini treba denacifikovati, ali je isto tako činjenično da među Ukrajincima, posebno tamo sa zapada zemlje, postoje nacionalističke i neonacističke grupe, koje su antisemitske i oni su najratoborniji u suprotstavljanju intervencija ruske organizacije. Postoje razlozi zašto se evociraju te slike i zašto se koriste u međusobnom optuživanju - ističe Radojković.

Foto: D.Z.

Avram Izrael je istakao da je nakon Drugog svetskog rata antisemitizam promenio svoje boje i oblike.

- On ne da postoji, već se i budi. I to vidimo u svim evropskim zemljama, kojima su usta puna demokratije. Od Francuske preko Holandije i Norveške. Još su živi Jevreji koji pamte šta se sa njima desilo tokom Drugog svetskog rata na prostoru Ukrajine. Činjenica je da tamo ima naciszma i to krajnjeg desnog nacizma. Sa druge strane, vidimo da oni nikada ne zauzimaju ozbiljno mesto u Radi, njihovom parlametnu. Činjenica je i da sada u regularnoj formaciji policije imate ljude koji nose SS oznake, malo iskrivljene i da deluju pod tim nazivom i da to zna upravljačka struktura Ukrajine. Strašno mi bode oko činjenica da se žrtvuje stanovništvo koje živi u gradovima. To mi daje jednu sliku da ta vlast na čelu sa Zelenskim ne brine o svom narodu. Svaki život koji se izgubi je nenadoknadiv - ističe Izrael.

Nacizam se širi preko društvenih mreža

Radojković kaže da da su društvene mreže te preko kojih se širi nacizam.

- Jedan naučnik iz Vašingtona je baš objasnio kako taj novi nacizam dolazi i sa levice i sa desnice. On sada dobija druge obrise i jako je prisutan na krajnjoj levici i pokazuje se da su krajnja levica i krajnja desnica prve koristile internet za širenje svojih piluiskrivljenih informacija i da su dobijale svoje sledbenike.

- Zloupotrebe Holokausta će se koristi i dalje i mi sada svedočimo i kraju unipolarnog sveta, ali ovi termini će nastaviti da se koriste i biće sve prisutniji - ističe Radojković.

Avram Izrael je zaključio da se slaže da će ovo biti novi deo istorije i da sila boga ne moli, a pravo je ostalo po strani.

- Jedna od borbi je i stvaranje memorijalnog centra na Starom sajmištu koje je u toku i gde će svi moći da se edukuju da je 8.000 građana ovog grada stradalo u gasnim komorama gotovo u samom centru prestonice - kaže Avram Izrael.

BONUS VIDEO - ZASTRAŠUJUĆ SNIMAK IZ HARKOVA: Krstareća raketa zviždi iznad glava Ukrajinaca

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)