ZVERSKI MUČIO 14 VOJNIKA JNA, JEDNOG UBIO: Za zločin optužen Albanac pripadnik Zengi, advokati negoduju zbog sporosti procesa

Tanjug

17. 02. 2022. u 17:21

TUŽILAŠTVO za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg pripadnika Zbora narodne garde (ZNG-Zenge) B.T. zvanog "Ranko", kojom ga tereti za zločine nad zarobljenim pripadnicima JNA, koji su u septembru 1991. godine odvedeni u logor, formiran u zagrebačkom naselju Rakitje u Centru za obuku MUP Hrvatske.

ЗВЕРСКИ МУЧИО 14 ВОЈНИКА ЈНА, ЈЕДНОГ УБИО: За злочин оптужен Албанац припадник Зенги, адвокати негодују због спорости процеса

Foto: Tanjug

Prema saznanjima Tan‌juga, B.T. je poreklom Albanac koji je nakon rata promenio ime i dobio hrvatsko državljanstvo, ali su mu srpski istražni organi ušli u trag i identifikovali ga kao jednog od počinilaca ovog gnusnog zločina, u kojem je na najzverskiji način mučeno i prebijano 14 vojnika JNA, od kojih je B.T. jednog ubio.

Međutim, ova optužnica, koja je 7. jula 2021. godine predata sudu na potvrđivanje, još nije potvrđena.

Vanpretresno veće Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu vratilo je tužilaštvu na dopunu istrage, a u tužilaštvu za ratne zločine za Tan‌jug kažu da je dopuna i dalje u toku.

Advokati upućeni u predmet negoduju što se postupak odugovlači, a sud u Beogradu, kako kažu, stalno izbegava da sudi zločine nad Srbima.

- Pitanje je zašto naš sud ne procesuira zločine nad oštećenim Srbima. Paradoks je da bi bilo bolje za oštećene Srbe da te slučajeve sudi hrvatski sud, smatra beogradski advokat Aleksandar Cvejić.

B.T. nije dostupan srpskim pravosudnim organima, jer je nakon hapšenja po poternici naše zemlje u jednoj od država EU izručen Hrvatskoj, zbog njegovog hrvatskog državljanstva i prebivališta u Zagrebu.

On se tereti da je kao pripadnik ZNG zajedno sa više NN pripadnika iste jedinice, vojnicima na redovnom odsluženju vojnog roka u JNA, koji su prethodno položili oružje i predali se, u naselju Rakitje u objektu ZNG i MUP RH, gde su potom sprovedeni, vršio zastrašivanje, mučenje, telesno povređivanje, te postupao na naročito uvredljiv i ponižavajući način, a jednog vojnika JNA i ubio.

Foto: EPA

U više navrata je B.T. u različitim vremenskim intervalima, u prostorijama u kojima su boravili, obedovali i u podrumskim prostorijama, oštećene vojnike JNA, čiji se identitet za sada ne objavljuje u javnosti - BB, VV, GG, DD, ĐĐ, EE, ŽŽ, Ž, II, JJ, KK, LL, LjLj i MM tukao kundakom oružja, rukama i nogama po glavi i telu, gumenom palicom po leđima i tabanima, vezivao ih lisicama i primoravao da legnu na tlo, a zatim ih gazio čizmama i skakao po njima.

Pretio im je nožem da će im izvaditi oči i da će ih zaklati, repetirao oružje na njih, stavljao im cev oružja u usta i na slepoočnicu preteći im ubistvom, gasio im cigarete po telu i mokrio po njima.

Sve to je, prema stavu tužilaštva, za posledicu imalo povrede telesnog integriteta, teške fizičke i psihičke traume, patnje i poniženje pomenutih vojnika.

Povrh svega, 30. septembra 1991. godine, prilikom batinanja vojnika BB, iz pištolja mu je u glavu ispalio jedan hitac nanevši mu prostrelnu ranu glave, kojoj je podlegao na licu mesta.

Optužnicom od 7. jula 2021. godine su obuhvaćeni događaji od 14. septembra do 1. oktobra 1991. godine u naselju Rakitje u objektu ZNG i MUP Hrvatske, piše na sajtu Tužilastva za ratne zločine Srbije.

Dopunsko veštačenje koje je naloženo, prema stavu advokata upućenih u ovaj slučaj, praktično je nemoguće, jer je konkretna žtva mrtva.

B.T. se tereti da je izvršio krivično delo ratni zločim protiv ratnih zarobljenika.

BONUS VIDEO: 

UŽAS KOJI SVET NIJE VIDEO: Otvorena multimedijalna izložba o logoru smrti u Jasenovcu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MERCATOR-S POZIVA MALE PROIZVOĐAČE: Postanite deo najprodavanijeg brenda domaćih proizvoda “Ukusi moga kraja”