MARIJI I POSAO U PRIŠTINI! Posle okončane borbe oko prava na stan, Novakovićevoj dodatna pomoć - vraća se na radno mesto u PU "Đurđevak"

Dragana Zečević

13. 02. 2022. u 07:00

POSLE 22 godine, Marija Novaković (47) vratiće se uskoro u svoj stan u Prištini. Na njeno veliko zadovoljstvo, osim mogućnosti da nastavi da živi tamo gde pripada i gde je provela više od polovine života, Marija će zahvaljujući pomoći Kancelarije za KiM dobiti i posao u Predškolskoj ustanovi "Đurđevak" u kojoj je radila do 1999. godine.

МАРИЈИ И ПОСАО У ПРИШТИНИ! После окончане борбе око права на стан, Новаковићевој додатна помоћ - враћа се на радно место у ПУ Ђурђевак

Foto D. Z.

- Izuzetno mi je drago da je Marija Novaković odbranila svoje stanarsko pravo i da će moći da se vrati u svoj stan, u grad koji je ne svojom voljom morala da napusti kao i još 40.000 Srba iz Prištine. Kancelarija za KiM svesna je specifične situacije u kojoj se nalaze naši povratnici proterani iz sredina u kojima su rođeni i da im je neophodno obezbediti izvor prihoda da bi njihov povratak bio trajan - potvrdio je u subotu, za "Novosti", dr Petar Petković, direktor kancelarije za KiM.

On je pojasnio da je Kancelarija preko Grada Prištine sa sedištem u Gračanici uspela da Mariji Novaković pomogne u vezi sa zaposlenjem u Predškolskoj ustanovi "Đurđevak". A radno angažovanje direktor Petković obećao je Mariji na sastanku krajem protekle godine, kada joj je rekao da će početi da radi kada se vrati na Kosmet. Ističući zadovoljstvo da su procedure da se Marija radno angažuje u skladu da svojom stručnom spremom i zakonskim uslovima u toku, Petković je naglasio da bi Novakovićeva već sledećeg meseca trebalo da aktivira svoj radni status. Sama Marija bila je oduševljena zbog ove vesti, a za "Novosti" je u subotu rekla:

- Evo me u prodavnici, pa ne mogu da vrištim od sreće. Ovo je prosto neverovatno. Posle 22 godine mogu da se vratim u svoj stan u Prištini i na posao. Hvala Kancelariji za Kosovo i Metohiju i direktoru Petkoviću koji je održao obećanje - ističe Marija.

Foto D. Z.

Naša sunarodnica ističe da je veoma zahvalna i Gordani Đorić, predsednici udruženja "Avenija" iz Lapljeg Sela, kod koje je boravila protekih meseci dok je pokušavala da povrati stan koji je proteklih godina bespravno koristila jedna albanska porodica. Posle iseljenja uzurpatora, kosovska Agencija za povratak dodeliće Mariji Novaković u narednih par dana ključeve stana u koji jedva čeka da se useli.

DOBILA I NOVČANU POMOĆ

U KANCELARIJI za KiM kažu da su u više navrata bili angažovani na slučaju Marije Novaković i da ju je direktor Petković primio krajem prošle godine na razgovor.

- Tada smo Mariji i njenim saradnicima ponudili i angažovali tim koji pruža besplatnu pravnu pomoć našim povratnicima. To je isti pravni tim koji je odbranio stanarsko pravo Dragice Gašić iz Đakovice. Međutim, Marija i njeni prijatelji su smatrali da joj ta vrsta pomoći nije potrebna u datom trenutku. Istovremeno, Kancelarija je preko projekta za povratnike Novakovićevoj obezbedila i jednokratnu novčanu pomoć - ističu iz Kancelarije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april