RASPUST ZA SRETENJE: Zbog velikog broja zaraženih, đaci će verovatno imati još jednu pauzu

Lj. BEGENIŠIĆ

03. 02. 2022. u 08:00

UČENICI osnovnih i srednjih škola, po svemu sudeći, u februaru će imati još jedan neplanirani raspust. Zbog Dana državnosti, koji se praznuje na Sretenje, đaci već imaju dva neradna dana 15. i 16. februar. Pošto su to utorak i sreda, školskim kalendarom je ranije predviđeno da im se doda i ponedeljak 14. februar, a sada će, verovatno, odmor biti produžen i na četvrtak i petak.

РАСПУСТ ЗА СРЕТЕЊЕ: Због великог броја заражених, ђаци ће вероватно имати још једну паузу

Foto Milena Anđela

Po tom planu, učenici će biti slobodni od subote 12. februara, a u klupe će se vratiti u ponedeljak 21. februara.

Tako će, sa dva vikenda, dobiti devet neradnih dana, što će, smatraju u pojedinim školama, biti od pomoći u saniranju epidemiološke situacije. Inače, odluku o tome kako će deca ići u školu tokom naredne nedelje, doneće danas Tim za škole, a saopštiće je sutra. Kako sada stoje stvari, neće biti bitnijih izmena, odnosno nastavu će đaci pohađati po kombinovanom modelu. Moguće je jedino da u nekim lokalnim sredinama gde zaraza bukti deca pređu na onlajn sistem.

Istovremeno, sindikati upozoravaju da se školskim upravama i lokalnim samopravama, prijavljuje mnogo manje inficiranih đaka nego što ih zaista ima.

- Od škola niko ne traži da dostave podatke koliko dece ne dolazi na nastavu, već samo koliko njih ima dokaz da su zaražena. A taj "papir" ima veoma mali broj učenika, jer decu retko kada testiraju, pošto ona obično imaju blaže simptome ili nemaju uopšte. Ukoliko sve prođe za dan-dva, učenik se vraća u školu bez lekarskog uverenja da je zdrav i da može da pohađa nastavu, jer svaki izostanak do tri dana mogu da opravdaju roditelji. I tako je broj učenika kod kojih je potrđena korona uvek - nula - navode u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije.

S druge strane, prema podacima Ministarstva prosvete koje dostavlja Institut "Batut", u protekloj nedelji broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina bio je 5.480 odnosno 0,71 odsto đaka je zaraženo. Prema tim podacima, učešće dece školskog uzrasta u ukupnom broju potvrđenih slučajeva kovida u istom periodu je 3,7 odsto.

- Ima ih najmanje tri puta više - ocenjuje za "Novosti" Jasna Janković, predsednica USPRS.

HILjADE POZITIVNIH NASTAVNIKA

JASNA Janković tvrdi da je broj zaraženih nastavnika veoma veliki:

- Prema našim podacima, u prvoj sedmici drugog polugodišta bilo je 8.500 zaraženih prosvetara, sada ih ima verovatno i duplo više. Nemoguće je naći zamene za većinu predmeta, jer niko neće da dođe da radi nekoliko sedmica i da rizikuje da se zarazi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ANTISRPSKO LUDILO SE PRENELO NA ULICE! Hrvati i Albanci nastavili sa skandalima (VIDEO)