EPIDEMIJA U RASINSKOM OKRUGU DALEKO OD KRAJA: Dnevno 700 pregleda, zaražene 372 osobe (FOTO+VIDEO)

S. BABOVIĆ

01. 02. 2022. u 18:45

JOŠ 372 novoinficiranih registrovano je poslednja 24 sata na teritoriji Rasinskog okruga, a prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje, najveći broj nooobolelih je u Kruševcu – 262.

ЕПИДЕМИЈА У РАСИНСКОМ ОКРУГУ ДАЛЕКО ОД КРАЈА: Дневно 700 прегледа, заражене 372 особе (ФОТО+ВИДЕО)

Foto: S. Babović

U odnosu na poslednju nedelju decembra prošle godine, kada je bio osetan pad novoregistrovanih slučajeva i na nedeljnom nivou evidentiran 131 pacijent, od početka godine, epidemiolozi nedeljno registruju i po nekoliko puta više pacijenata kod kojih je PCR testom potvrđeno prisustvo virusa.

Nemali broj novih slučajeva je i dalje u Aleksandrovcu - 45 i u Brusu - 27. U Varvarinu je zabeleženo još 19, u Trsteniku 11 i u Ćićevcu osam slučajeva virusa korona. Na sednici Saveta Rasinskog urpavnog okruga prošle nedelje predočeno je i da se veliki broj lica ne testira, budući da ili nema simptome ili ima blagu kliničku sliku. Gužve ispred kovid ambulante, kao i niske temperature razlog što se odustaje i od potvrde o prisustvu virusa.

U utorak je u dve bolnice bilo hospitalizovanih 144 pacijenta iz Rasinskog okruga(46 u Opštoj bolnici i 98 u kovid bolnici u Parunovcu).

- Ako pratimo broj hospitalizovanih, on je duplo manji u odnosu na prethodne najgore periode - rekao je dr Predrag Pavlović, direktor ZZJZ Kurševac. - Na početku ovog talasa smo imali uglavnom mlade, koji sada (virus) polako prenose starijima, što znači da možemo da očekujemo više hospitalizacija i smrtnih ishoda.

Kovid 19 frekventan je i u školama, ali, prema rečima Zorana Askovića, načelnika Školske uprave, u manjoj meri u odnosu na početak drugog polugodišta. Današnji podaci ukazuju da su od trenutka kada su se učenici vratili nastavi po kombinovanom modelu za starije razrede,odnosno u školske klupe za đake od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, virus zabeležen kod 143 učenika, odnosno 46 nastavnika.

U kovid ambulanti u Kruševcu i dalje je veliki broj pregleda. Dnevno se testira oko 700 ljudi.

-Apelujem na sugrađane da se vakcinišu, epidemiološka situacija nije povoljna, a raste broj zaraženih građana sa težom kliničkom slikom - iznosi dr Marina Kostić, direktorka Doma zdravlja.

Prvu dozu neke od vakcina primilo je od početka masovne imunizacije 93.540 osoba u okrugu, dve doze-91.188, a buster dozu 51.167.

Od početka zaraze 47.775 potvrđenih slučajeva

VIRUS je od početka epidemije potvrđen u Rasinskom okrugu kod 47.775 pacijenata. Najviše pozitivnih slučajeva bilo je u Kruševcu - 25.342. U Trsteniku je do sada virus bio potvrđen kod 8.447, u Aleksandrovcu kod 6.872, u Varvarinu – 3.046, u Brusu kod 2.256 i u Ćićevcu kod 1.857 osoba.

BONUS VIDEO - POSLEDNJE ŠTO VIDE LJUDI KOJI UMRU OD KORONE: Doktor iz kovid bolnice objavio snimak upozorenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a