KAKVA SU ANTITELA NAKON PRELEŽANOG OMIRKONA? Doktorka Gnjatović: "Ovaj soj nas je iznenadio na mnogo načina"

Novosti onlajn

19. 01. 2022. u 15:15

OMIKRON je ubrzao rast broja zaraženih koje leči manje zdravstvenih radnika, jer su i sami zaraženi. Povećao je i gužve ispred kovid ambulanti.

КАКВА СУ АНТИТЕЛА НАКОН ПРЕЛЕЖАНОГ ОМИРКОНА? Докторка Гњатовић: Овај сој нас је изненадио на много начина

Foto: Printskrin

Doktorka Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije navodi za RTS da se omikron brzo širi, te da je veliki pritisak na kovid ambulante. Ocenjuje da nas je iznenadio na mnogo načina pa je teško predvideti kada će doći do smirivanja ovog talasa.

Doktorka Marija Gnjatović kaže da omikron izbegava već stvoreni imunitet, te da je pritisak na zdravstveni sistem veliki.

- Veliki je pritisak na testiranje i kovid ambulante, manji, na svu sreću, na bolnice. Međutim, ovaj soj se jako, jako brzo i lako širi, lako izbegava već stvoreni imunitet, svejedno da li je stečen prirodnom infekcijom ili nakon vakcinacije, tako da je pritisak na zdravstveni sistem veliki - navodi Gnjatovićeva.

Ističe da nas je omikron iznenadio na mnogo načina pa je teško predvideti kada će doći do smirivanja ovog talasa.

- Omikron nas je iznenadio na mnogo načina, pre svega po brzini širenja i po tome što je dosta drugačiji, dosta izmenjen, dosta izbegava odgovor, tako da je teško predvideti kada će doći do smirivanja ovog talasa - objašnjava gošća emisije "Nazdravlje".

Na pitanje da li to što su simptomi kod omikrona za sada blaži znači da će se nakon infekcije stvoriti manje antitela odgovara da je teško dati sada odgovor na to pitanje.

- Za nekoliko nedelja ćemo imati neke preciznije podatke o tome. Ali, svakako na već stvoreni imunitet dodatna infekcija omikronom će ojačati naš organizam u svom imunološkom i odbrambenom smislu i što se tiče i pojave eventualno novih sojeva - objašnjava Gnjatovićeva.

Na pitanje  koliko će nas dugo antitela stvorena infekcijom omikronom štititi, kojom brzinom će nestajati, navodi da je dosadašnje iskustvo pokazalo da blaža klinička slika izaziva stvaranje manje antitela, a da teža klinička slika izaziva stvaranje većih količina antitela.

- Ali opet ponavljam, jako je mali broj ljudi koji do sada ili nije vakcinisan ili nije preležao kovid, te je u tom smislu teško pratiti, ali će sigurno sve te kombinacije dati jedan dobar imunološki odgovor koji će ličiti na jednu polivalentnu vakcinu jer ćemo imati čitavu lepezu antitela prema različitim domenima, s proteina koji se menjaju kod tih mutiranih pojava - objašnjava Gnjatovićeva.

BONUS VIDEO:

NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

IZMEĐU MEMŠE I SAKALE, IZMEĐU KLASIKE I MODERNOG: Dobro poznati lanac koji garantuje ugodan odmor i dobru uslugu