DELO I BAŠTINA DIMITRIJA MITRINOVIĆA: Predavanje Muharema Bazdulja na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada (VIDEO)

V.N.

12. 01. 2022. u 19:53

KAKAV je profil osobe koja je zemljak i savremenik Mustafi Golubiću, koja opominje Andrića da uči engleski, druži se sa Kandinskim i Meštrovićem, osniva adlerijansko društvo, kog u prepisci pominje Ezra Paund, koji piše dva otvorena pisma Hitleru, kog kralj Aleksandar poziva na audijenciju i, navodno, naziva ludakom, a čiji se grob vidi u pozadini Marksovih poštovalaca koji prave fotografije sa njegovom spomen-pločom?

ДЕЛО И БАШТИНА ДИМИТРИЈА МИТРИНОВИЋА: Предавање Мухарема Баздуља на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

FOTO: M.Bazdulj (KCNS)

Novi učesnik tribinskog programa KCNS, poznati književnik i intelektualac Muharem Bazdulj, govorio je o veoma interesantnoj, a nepravedno skrajnutoj figuri srpske kulturne istorije – Dimitriju Mitrinoviću. Ciklus „Arheologija Atlantide" koji otvara predavanje o Mitrinoviću, ima za cilj da dodatno osvetli važne mislioce naše kulturne istorije i da ukaže na njihovu relevanciju za današnje vreme. Reč je o ljudima koji su, kako Bazdulj navodi, „globalno gledano, manje poznati nego što zaslužuju" i koji se, poput Mitrinovića, posmatraju kao „marginalne i figure ezoterije".

Važno je ukazati na vremensko-prostorne koordinate kako bi se bolje oslikao kontekst u kom je Mitrinović živeo i stvarao, a u njegovom slučaju reč je o hercegovačkom mikrokosmosu sa nasleđem iz starijeg kamenog doba, a koji je iznedrio i – kako Bazdulj napominje – u poslednje vreme protagonistu brojnih pop-kulturnih sadržaja – Mustafu Golubića, kao i scenaristu Gordana Mihića.

Važnost i bliskost muslimanskog elementa s kojim se Mitrinović upoznao u Mostaru i koji je doveo do interesantnog razmimoilaženja sa kraljem Aleksandrom decenijama kasnije, bio je deo upoznavanja novog sveta, zajedno sa baštinom najvećih mislilaca evropske filozofije i književnosti.

„Generacija pobunjenih anđela" bila je spremna da primi uticaje, ali ne i da se asimiluje u bilo čiji drugi kontekst. Lepeza najznačajnijih ljudi jedne epohe mogla bi se sabrati oko Dimitrija Mitrinovića, kog su uvažavali znameniti umetnici i intelektualci najrazličitijih profila, a koji je iza sebe ostavio značajna, i danas aktuelna dela.

Predavanje Muharema Bazdulja na temu „Delo i baština Dimitrija Mitrinovića" može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna