BRISEL NAMEĆE ISTOPOLNE PORODICE: Šta se krije iza nove obavezujuće odluke Suda pravde Evropske unije

Goran Čvorović (Od stalnog dopisnika Pariz

26. 12. 2021. u 18:00

EVROPSKE rode spuštaće ubuduće novorođenčad u krevetac kod istopolnih roditelja s istim pravima koja imaju i njihovi vršnjaci sa mamama i tatama iz tradicionalnih brakova.

БРИСЕЛ НАМЕЋЕ ИСТОПОЛНЕ ПОРОДИЦЕ: Шта се крије иза нове обавезујуће одлуке Суда правде Европске уније

Foto: Profimedia/Ilustracija

Nedavna odluka Suda pravde Evropske unije utvrdila je nove, savremene temelje pojma porodice. Zaključeno je da će ubuduće, roditelji istog pola, zajedno sa njihovom decom, koju su dobili oplodnjom od davaoca, ili ih usvojili, biti priznati kao klasična familija u svih 27 zemalja članica. Na osnovu novih zakonskih prerogativa, ove porodice i deca koja iz njih potiču, uživaće slobodu kretanja i ostala osnovna prava na ravnoj nozi sa drugima. Odluka se smatra istorijskom na ovim prostorima.

Sve je počelo rođenjem male Sare u Španiji 2019. godine. Njeni roditelji, dve majke, Britanka Džejn Džons rođena na Gibraltaru i Bugarka Kalina Ivanova, koje u Španiji žive od 2015, nisu španske državljanke, pa prema lokalnim zakonima dete nije moglo po rođenju da dobije špansko državljanstvo. Džejn Džons nije, zbog mesta rođenja, prema britanskom zakonu o nacionalnosti iz 1981. godine, mogla svoje državljanstvo da prenese na kćerku. Zamešateljstvo se nastavilo kada je Kalina Ivanova, logično, posegnula za jedinim preostalim reše - njem, da devojčica dobije bugarski pasoš.

Foto: Novosti

Ali, vlasti u Sofiji su bile neumoljive, jer prema važećim normama u Bugarskoj brak između dve osobe istog pola nije priznat, pa dete u krštenici nije moglo da ima upisana imena dve majke. Tako je Sara, ni kriva, ni dužna, postala apatrid. Osim nelagodnosti da ne pripada nijednoj naciji, to je za sobom povuklo i niz drugih administrativnih neprijatnosti i praktičnih problema. Nije imala nacionalnost, pa samim tim ni lična dokumenta, zbog čega nije mogla da napusti Španiju. I ne samo to: nije postojala mogućnost da se upiše u vrtić, kasnije u školu, ali ni da dobije zdravstvenu knjižicu!

Kalina Ivanova je presavila tabak i podnela tužbu administrativnom sudu u Sofiji, a ovaj zatražio mišljenje od Suda pravde sa sedištem u Luksemburgu koji je odlučio da reaguje u ime slobode kretanja deteta, smatrajući postojeću situaciju potpuno neprihvatljivom. Sud je zaključio da, imajući u vidu da Španija priznaje odnos između roditelja i dece na osnovu izvoda iz matične knjige rođenih, oba roditelja imaju prava u svim zemljama članicama kao roditelji maloletnog građanina EU, za koje snose odgovornost, i mogu da ga prate u ostvarivanju njegovih prava. Time je sve rečeno.

U EU, 13 zemalja priznaje istopolne brakove. Bez obzira na to, nova presuda u vezi sa priznavanjem porodica važi za svih 27 članica. Prilikom odbijanja da izdaju isprave Sari, bugarske vlasti su između ostalog naglasile i da u njihovim dokumentima ne postoji polje za upisivanje "dve majke". Ali, Sud pravde EU je u odgovoru naglasio da zabrana venčanja između dve osobe istog pola nije opravdanje za odbijanje slobode kretanja, jer to nije u skladu sa osnovnim pravima. Borci za poštovanje LGBT populacije već su uzviknuli da se raduju prvim porodicama "u duginim bojama".

Jer, mala Sara nije izuzetak. Sudska odluka odnosi se kao pravni presedan na hiljade druge dece širom Unije. Obradovala je mnogobrojne istopolne roditelje koji su do sada morali da obavljaju dosta administrativnih peripetija i formalnosti, a neretko su se sretali i sa raznim vidovima papiroloških diskriminacija. Posle svega, odluka je, na neki način, očekivana i logična. Jer, nakon svih prava koja su poslednjih godina ostvarili supružnici iz istopolnih brakova u EU, uključujući i pravo da sklapaju te brakove, stiču nasledstvo i usvajaju decu, bilo bi nerezonski sada tu istu decu i porodice ostaviti bez jednakih prava u odnosu na ostale. Ovo je, istovremeno, još jedna u nizu odluka koja pokazuje kako će u budućnosti izgledati život u Evropskoj uniji.

Onima kojima to nije po volji, i koji još nisu primljeni, ali ni pripremljeni na ovu vrstu odnosa prema porodici, ostaje da se zapitaju znaju li gde to idu, i da li, uopšte, žele da budu njen sastavni deo. Osnovna je pretpostavka da se prihvataju pravila društva u koje se učlanjujemo. Inače, šta ćemo u njemu? 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (14)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima