LAŽU DA IMAMO NOVI MEMORANDUM: Nakon Zvizdićevih optužbi da SANU instruiše Dodika, oglasili se akademici

Lj. BEGENIŠIĆ

20. 12. 2021. u 22:18

IZJAVA Denisa Zvizdića da Milorad Dodik sprovodi instrukcije iz Memoranduma Srpske akademije nauka i umetnosti je groteskna laž i patološka konstrukcija koja nema nikakve osnove u delovanju SANU, ali je na liniji tvrdnji o postojanju Memoranduma SANU 2, 3 i tako unedogled. Neko o "instrukcijama" sve zna, dok mi ne znamo ništa. Verovatno stoga što je prosta istina da one jednostavno ne postoje.

ЛАЖУ ДА ИМАМО НОВИ МЕМОРАНДУМ: Након Звиздићевих оптужби да САНУ инструише Додика, огласили се академици

Foto N. Skenderija

Ovo je saopštio Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti povodom izjave Denis Zvizdića, predsedavajućeg predstavničkom domu Parlamenta BiH koji je naveo da Dodik, otkakao je postao član Predsedništva BiH, sprovodi sedam instrukcija SANU od kojih neće ili ne sme odstupiti.

Srpski akademici, međutim, ističu da takvih sedam Zvizdićevih "instrukcija" nema ni u tekstu proskribovanog nacrta "Memoranduma" iz 1986. godine.

Inače, Zvizdić je, kao prvu instrukciju naveo infrastrukturno i ekonomsko uvezivanje RS i Srbije, naročito kroz izgradnju komunikacija i hidroelektrana. Druga navodna instrukcija je da političari u RS jasno stave do znanja javnosti i međunarodnoj zajednici da na BiH ne gledaju kao na jedinstvenu državu koju treba što češće nazivati neprirodnom i nemogućom.

- Treća instrukcija je da se oba doma parlamenta BiH maksimalno onemoguće u radu. Četvrta podrazumeva da političari i državni funkcioneri Srbije zaobilaze političare i institucije BiH, a da se što češće sastaju sa političarima iz RS po protokolu definisanom za međudržavne susrete - naveo je ovaj političar.

Po Zvizdiću, peta instrukcija je da visoki funkcioneri RS i ostali građani tokom boravka u inostranstvu treba da izbegavaju ambasade, konzulate i predstavništva BiH, a ako im pomoć zatreba da se obrate predstavništvima Srbije, bez obzira na to što formalno ne poseduju državljanstvo Srbije. Šesta je, tvrdi on, da posebnu pažnju treba usmeriti prema zemljama koje nemaju čvrst stav po pitanju jedinstvene BiH i kojima je svejedno kakav će biti rasplet događaja u BiH.

A sedma i poslednja instrukcija je da treba izbegavati upotrebu termina Bošnjak i uvek upotrebljavati termin musliman, te ih i na taj način definisati kao religijsku grupu, a ne narod.

- Niti ima instrukcija, ni memoranduma, niti mi imamo veze sa Dodikom - kaže za "Novosti" Ljubomir Maksimović, potpredsednik SANU za društvene nauke. - Akademija je odlučila da se oglasi, jer se ovakve priče ponavljaju kao mantra, inače ovo je tema koja ne zavređuje pažnju. Priča o memorandumu se obnavlja kada treba nešto zamutiti, a povod su verovatno njihovi politički razlozi u BiH. To je lov u mutnom, ništa drugo.

OPTUŽBE TRAJU VEĆ 35 GODINA

KOJIM snagama je posle toliko godina potreban novi Protokol sionskih mudraca ne želimo ni da nagađamo. Stavovi i delovanje SANU u potpunoj su u suprotnosti sa željama onih koji ovakve laži šire - naveo je Izvršni odbor Akademije. - Međutim, gledano upravo kroz iskustvo SANU dugo tri i po decenije, bojimo se da preko ovakvih incidenata niko ne sme olako da prelazi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!