PATRIJARH U POSETI UPRAVI ZA VERE: U periodu Božićnog posta potrebno da otvorimo dušu i srce i da praštamo svima

Tanjug

16. 12. 2021. u 16:06

NjEGOVA svetost patrijarh srpski Porfirije posetio je danas, prvi put od kada je ustoličen, Upravu za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama pri Ministarstvu pravde u znak zahvalnosti, kako je rekao, za dobru i plodnu saradnju.

ПАТРИЈАРХ У ПОСЕТИ УПРАВИ ЗА ВЕРЕ: У периоду Божићног поста потребно да отворимо душу и срце и да праштамо свима

Foto: Uprava saradnju s crkvama i verskim zajednicama

Patrijarh je rekao da se dosta zajedničkih projekata realizuje i naveo da je Uprava bila inicijator i organizator mnogih konferencija, koje, kažu, nisu imale za cilj samo teološku raspravu, već su bile značajne za crkve i verske zajednice, te za čitavo društvo.


- Oni treba da se razvijaju još više za dobro građana Srbije, a znamo da je ogroman procenat građana verski orijentisan. Potrebno je da svako svakome da prostora kako bi mogao da doprinese opštem dobru - rekao je patrijarh Porfirije novinarima nakon razgovora sa direktorom Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vladimirom Roganovićem.

Patrijarh je poručio da je na sastanku bilo reči o unapređenu saradnje i doprinosu zbližavanja, kao i prevazilaženju polarizacija.

Foto: Uprava saradnju s crkvama i verskim zajednicama

 



- Ako ulažemo napor, onda možemo da dođemo do određene harmonije, pre svega među crkvama i verskim zajednicama i sa onima koji vide da ne pripadaju nijednom religijskom prostoru - poručio je patrijarh.

On je rekao i da je potrebno da u periodu Božićnog posta prepoznamo svoje nedostatke i u isto vreme otvorimo dušu i srce i da praštamo svima.

- Zbog toga je važno da razumemo jevanđelje, ne samo hrišćanske poruke, nego i hrišćanski etos i da u spoznaji svoga stanja, preobražavanja i pokajanja možemo biti autentični ljudi - rekao je patrijarh Porfirije koji je zaposlenima u Upravi čestitao predstojeće Božićne praznike.

Direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vladimir Roganović izrazio je zadovoljstvo zbog posete patrijarha Porfirija i istakao uspešnu saradnju sa patrijaršijom i svim eparhijama SPC.

Roganović je poručio da će Uprava ostati snažno posvećena jačanju misije, kao i da su njihova vrata širom otvorena SPC i svim verskim zajednicama.

BONUS VIDEO: Vernici čekaju da se poklone svom mitropolitu u Cetinjskom manastiru

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili