RADIĆE SE NA OBEŠTEĆENJU I REINTEGRACIJI PRESTUPNIKA: Ministarka pravde na Konferenciji u Veneciji

V.V.C.

15. 12. 2021. u 16:43

MINISTARKA pravde Maja Popović učestvovala je na dvodnevnoj Konferenciji ministara pravde, organizovanoj pod okriljem Saveta Evrope, 13. i 14. decembra, u cilju promovisanja diskusije o restorativnoj pravdi u krivičnoj materiji.

РАДИЋЕ СЕ НА ОБЕШТЕЋЕЊУ И РЕИНТЕГРАЦИЈИ ПРЕСТУПНИКА: Министарка правде на Конференцији у Венецији

Ministarstvo pravde

Tema skupa bila je restorativna pravda, odnosno koncept baziran na poporavljanju štete, i njegova upotreba, kako prema maloletnim učiniocima krivičnih dela, tako i u svojstvu dopune sistema krivičnog pravosuđa. Krajnji cilj je odustajanje od kriminala, oporavak žrtava, obeštećenje i reintegracija prestupnika. Tema Konferencije bila je i obuka o restorativnoj pravdi, kao ključ za implementaciju preporuka Saveta Evrope.

- S obzirom na brojne prednosti koje nudi restorativna pravda u rešavanju sporova, uključujući i njenu sve veću zastupljenost u našem i zakonodavstvima drugih država članica Saveta Evrope, može se zaključiti da će ovaj institut u bližoj budućnosti biti mnogo više primenjivan - rekla je Popović.

Istakla je i da je neophodno principe restorativne pravde približiti svim akterima krivičnog postupka, pa je u tom cilju u Srbiji uspostavljen sistem obuke i sertifikacije u okviru policije, sudova i javnih tužilaštava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!