ZA KOLUBARSKU BITKU I MURAL: U Mionici u toku gradnja spomen-kuće

B. PUZOVIĆ

29. 11. 2021. u 10:44

U CENTRU Mionice počela je gradnja Kuće Kolubarske bitke, u kojoj će u 5D formatu biti prikazana veličanstvena pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu, pod brilijantnom komandom vojvode Živojina Mišića, rođenog u obližnjem Struganiku.

ЗА КОЛУБАРСКУ БИТКУ И МУРАЛ: У Мионици у току градња спомен-куће

Foto OU Mionica

Gradnju prve faze muzeja sa 13 miliona dinara finansira Ministarstvo kulture, a na zgradi će, nakon adaptacije i dogradnje, poznati slikar koji živi i stvara u Francuskoj, oslikati mural po ugledu na Borodinsku bitku.

Mural će biti impozantnih dimenzija - 33 sa osam metara. Radovi na budućoj Kući Kolubarske bitke planirano je da budu završeni za dva meseca. U drugoj i trećoj fazi, naredne godine, biće izgrađene verne replike rovova, osmatračnica, oruđa i oružja koji su upotrebljavani u Kolubarskoj bici, te instalirana oprema za prikazivanje dokumenata, fotografija i video-zapisa, koja će emitovati zvučne i vizuelne efekte, koji će dočaravati uslove na bojištu...

Budući izgled muzeja, Foto OU Mionica

- Započeli smo realizaciju jednog od najznačajnijih projekata naše opštine iz oblasti kulture, jer nikada nećemo zaboraviti šta su srpski vojnici u Kolubarskoj bici učinili za svoju zemlju, a ovo je prilika da im se odužimo - kaže Boban Janković, predsednik Opštine Mionica.

- Ovim projektom biće zaokružene rekonstrukcija i adaptacija Kulturnog centra, započete 2016. godine, kada je kompletno renovirana bioskopska sala, a potom dograđene pomoćne prostorije. Kuća Kolubarske bitke i rodna kuća vojvode Mišića, činiće istorijsku i kulturnu celinu, a Mionicu dobro pozicionirati na turističkoj mapi.

BLIZU MOSTA

KUĆU Kolubarske bitke, površine oko 400 kvadratnih metara, izgradiće "Gradnja-kop" iz Slovca kod Lajkovca. Biće podignuta u atrijumu Kulturnog centra Mionica, nekoliko stotina metara od mosta na reci Ribnici, na kom je vojvoda Mišić zaustavio povlačenje srpske vojske i preokrenuo tok rata. Pod njegovom komandom, u Kolubarskoj bici, novembra i decembra 1914. godine, u teškoj borbi, na više od 200 kilometara dugom frontu, do nogu je potučena dvostruko brojnija i neuporedivo bolje opremljena austrougarska vojska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima