POMOĆ MARIJI I LAZARU: Korona im odnela celu porodicu, Grad ih obezbedio za čitav život

Novosti online

20. 11. 2021. u 14:24

MARIJA (22) i Lazar (16) Milošević, kojima je korona za mesec dana odnela čitavu porodicu, bili su u Skupštini grada Beograda sa predsednikom opštine Zemun, direktorkom Centra za socijalni rad Zoricom Pavlović, a u Skupštini ih je primio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i direktorka Fondacije za mladu i decu Beograda Tanja Popović.

ПОМОЋ МАРИЈИ И ЛАЗАРУ: Корона им однела целу породицу, Град их обезбедио за читав живот

Foto: Printscreen/Pink

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je za Kurir da su na sastanku razgovarali o tome na koji način bi mogli da pomognu i šta Grad može da uradi za njih.

- Lazar i Marija su dobili jednokratnu pomoć Grada koja se daje u takvim slučajevima i ona iznosi 80 odsto prosečnog ličnog dohotka, negde oko 60.000 dinara. Pored toga pokrenut je postupak stavljanja pod starateljstvo mlađeg brata u odnosu na stariju sestru koja je punoletna. Takvih slučajeva ima nekoliko desetina u gradu i obezbeđena im je socijalna usluga. To se dešava kada deca ostanu bez roditelja i imaju pravo na mesečnu nadoknadu od grada - kaže Vesić i dodaje:

- Marija nas je obavestila da je dobila ponudu za posao u Hitnoj pomoći. Tamo je radio i njen otac. Ona će raditi u Hitnoj pomoći i istovremeno će studirati. Lazar je dobio stipendiju od Fondacije zemunske gimanzije, koju pohađa i dogovorili smo se i da Fondaciija za decu i mlade Beograda obezbedi pomoć, a to je renoviranje kuće koje je neophodno kako bi nastavili da žive.

Foto P. Mitić

Goran Vesić

On navodi i da će u narednom periodu Fondacija za mlade i decu Beograda pokrenuti akciju za donatore i na taj način pomoći ovoj porodici.

- Takođe je dogovoreno da imaju i kontakt sa predsednikom opštine da apsolutno sve što im treba mogu da se obrate njemu, ali i Fondaciji za mlade kako bismo ih pomogli. Inače je opština obezbedila jednokratnu pomoć za sahranu. Na ovaj način smo pokazali da vodimo računa o tome kada se neki naši sugrađani nađu u ovako teškoj situaciji - kazao je Vesić.

Prema njegovim rečima Lazar i Marija imaju rođake sa kojima komuniciraju i koji takođe vode računa o njima, ali su najbližu porodicu potpuno izgubili.

- Fondacija za decu i mlade Beograda je osnovana prošle sedmice i osnovni zadatak te fondacije je da pomaže upravo one porodice koje dobiju socijalnu pomoć, a ona nije dovoljna da bi oni mogli dobro da žive. To su, na primer, ovakve porodice i situacije u kojoj su se našli Lazar i Marija, kao i porodice sa samohranim roditeljima sa više dece. Na taj način obezbeđujemo za decu stipendije ishranu, školski pribor, odeću, odlazak na letovanje i sve drugo što bi deca trebala da imaju kako bi živela normalno kao i druga deca - kaže Vesić i dodaje da je pomoć Lazaru i Mariji prva akcija Fondacije za decu i mlade Beograda i da je ovo prilika da svi ostali vide zašto je grad osnovao ovakvu Fondaciju jer na ovaj način žele da svako dete u Beogradu ima normalno i srećno detinjstvo i da pokažu svakome da ih Grad nije zaboravio koliko god da im je teško da nisu sami.

Podsetimo, Mariji i Lazaru je za samo mesec dana korona odnela čitavu porodicu. Dvoje Miloševića su preko noći ostali bez svega, porodice i ljubavi, ali i bez redovnih primanja i osnovnih uslova za život.


(Kurir.rs)

BONUS VIDEO: "FT1P" daje odgovor, kako da osnujete preduzeće?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024