PATRIJARH PORFIRIJE: Srbi su u Aleksandru Nevskom videli ono što je bio Sveti Sava

Novosti online

19. 11. 2021. u 11:12

SPOMENIK velikom ruskom knezu, vojskovođi i svetitelju Aleksandru Nevskom, koji je simbol borbe za očuvanje pravoslavlja, svečano je otkriven juče u Beogradu, u porti crkve posvećene ovom svetitelju.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Срби су у Александру Невском видели оно што је био Свети Сава

Foto: porfirije_patrijarh

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije je u porti Crkve Svetog Aleksandra Nevskog u Beogradu osveštao spomen-bistu ovom ruskom svetitelju, koju je grad Sankt Peterburg darovao Beogradu povodom 800 godina od rođenja ovog velikana ruske istorije.

Foto: porfirije_patrijarh

- Kralj Petar je osvetio kamen temeljac ovom hramu, a dovršio ga je kralj Aleksandar koji je posebno poštovao i voleo i molio se Bogu, da ga Bog molitvama Svetog Aleksandra Nevskog zaštiti. A ovde na ovom mestu u dovršenju hrama, na ovom mestu su učestvovali i brojni Rusi umetnici, koji su posle revolucije došli u Srbiju. Više od 30 episkopa na čelu sa mitropolitom Antonijem Hrapovickim, stotinama sveštenika i mnoštvo vernika, podigli su ovaj hram da bude mesto sabiranja, molitve svetom Aleksandru Nevskom, i molitve da on nas zastupa Bogu jer kralj Aleksandar, i pre njegov otac a i svi pravoslavni Srbi videli su u Aleksandru Nevskom ono što je bio Sveti Sava – princ, vojskovođa, vladar koji svoj život završava kao monah, pokazujući time da mi pravoslavni narodi ne razdvajamo ono što je društveno, ono što je državno uređenje i poredak od onoga što je duhovni poredak. Isti ljudi pripadaju jednom prostoru, jednoj državi i Crkvi i nema tog veštačkog deljenja, kao u pojedincu, između duše i tela. Jedna je ličnost, jedan je čovek. Tako i društvo ne može da se deli, na život koji je izvan Crkve a to znači izvan istine koja se naziva Hristos izvan jevanđeljskih vrednosti i život koji se ustrojava po principu sve nam je dozvoljeno. Sveti Aleksandar Nevski svojom ličnošću, svojim rečima, mnogo nam je rekao. Ovde smo zapisali njegovu izreku koja kaže – Bog nije u snazi nego u istini. Nije dakle Bog u sili ovoga sveta, koja nije za prezir ali sila ovoga sveta ako nije ukorenjena i utemeljena u istini, u Hristu, u onome čemu nas uči naša Pravoslavna Crkva. Zamalena je ta sila i sama sebi će postati pre ili kasnije kamen spoticanja. Ali ako ličnosti i pojedinac i mi kao zajednica i pored posrtanja i pored padova i pored odstupanja ponekad od principa za koje smo se opredelili ipak na početku i na kraju uvek imamo istinu Hristovu, svetosavsku, Aleksandra Nevskog kao temelj svoga postojanja, makar zaista posrtali, padali izgledalo da smo poraženi, pre ili kasnije, istina mora dobiti svoje mesto i istina i sama po sebi jeste pobeda - napisao je patrijarh Porfirije na svom Instagram nalogu.

BONUS VIDEO:

VERNICI SE OKUPLjAJU NA KALEMEGDANU: U crkvi Svete Petke obeležavaju praznik

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri