MNOGI VEĆ OSTALI BEZ ZAŠTITE: Epidemiolog dr Radmilo Petrović ubeđen je da nam sleduje novi krug vakcinacije protiv korone

B. RADIVOJEVIĆ

17. 11. 2021. u 09:24

SA trećom dozom sigurno se neće završiti imunizacija protiv kovida 19 i već u decembru vakcinisani u prvom talasu masovne imunizacije, trebalo bi da prime - još jednu dozu, tvrdi za "Novosti" primarijus dr Radmilo Petrović.

MНОГИ ВЕЋ ОСТАЛИ БЕЗ ЗАШТИТЕ: Епидемиолог др Радмило Петровић убеђен је да нам следује нови круг вакцинације против короне

Foto Printskrin

Epidemiolog kaže da bi to zapravo bila prva revakcinacija (a ne četvrta doza), koja će se periodično ponavljati na šest do 12 meseci ili u dužem intervalu. Ispostaviće se, tvrdi dr Petrović, da će osnovna šema vakcinacije biti izmenjena i podrazumevaće tri doze.

- Verovatno bi bilo bolje da se i dinamika vakcinacije promeni i da se druga doza prima mesec dana posle prve, a treća šest meseci od prve - kaže dr Petrović.

U Srbiji, iako se u poslednje tri nedelje registruje porast interesovanja za imunizaciju, više od 40 odsto odraslih još nije primilo ni prvu dozu, a treću je dosad dobilo oko 1,2 miliona građana.

- Iako smo očekivali da će postvakcinalni imunitet trajati minimum šest meseci, ispostavilo se da nije tako, i da se, zavisno od vakcine, ali i imunog odgovora, u nekim slučajevima gubi već posle četiri meseca - kaže dr Petrović. - Ko je u avgustu, kada je kod nas proširena šema imunizacije primio treću dozu, u decembru mu je vreme za revakcinaciju. Vakcinisani u prvom talasu imunizacije koji nisu primili buster dozu teško da se više mogu smatrati zaštićenima. Zbog toga je i podatak o 56 odsto vakcinisanog odraslog stanovništva relativan, jer činjenica je da se kod mnogih taj imunitet stečen vakcinom dosad izgubio, ako se nisu bustovali.

Mada neka svetska istraživanja pokazuju da se bolji imuni odgovor dobija mešanjem vakcina, dr Petrović ipak smatra da treća doza, kao i ona za revakcinaciju, teba da bude ista kao prve dve.

- Kod tri tipa vakcina koje su dostupne: klasična kineska pravljena na umrtvljenom virusu, vektorske kao što su "Astra Zenekina" i "sputnjik V" i RNA vakcine, "Fajzerova" i "Modernina", mehanizmi zaštite se toliko razlikuju da bismo mi rekli "kao bog i šeširdžija", naročuto recimo između RNA i kineske vakcine - objašnjava dr Petrović. - Zato nisam za to da se mešaju.

Iako su sve dostupne vakcine napravljene na vuhanskom soju, koji su odavno prestigle druge varijante virusa korona, dr Petrović kaže da vakcinacija i te kako ima smisla, jer je mutacijama virusa samo malo smanjen efekat vakcina u zaštiti od najtežih formi kovida.

- Globalno rešenje biće vakcine druge generacije koje će biti jače i davaće dugotrajniji imuni odgovor - smatra dr Petrović. - One će zapravo biti pravljene na novom soju i biće tehnički poboljšane.

U DECEMBRU POGORŠANJE?

IAKO pad broja novoinficiranih daje prostora i za optimizam, doktor Radmilo Petrović uveren je da ovo, ipak, nije kraj ovog talasa kovida:

- Mislim da nas u decembru čeka novo pogoršanje epidemijske situacije. Vidite šta se dešava u Nemačkoj, Austriji, Hrvatskoj, Rumuniji... Nismo mi izuzetak. Očigledno je da novi soj delta plus pokreće novi talas epidemije, što vidimo i u zemljama sa visokim obuhvatom vakcinacijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

JEDAN LANAC – TRI SJAJNA HOTELA: Odaberite Xanadu u Beleku ili Bodrumu sad, a onim u Makadiju obradujte sebe u sred zime