RAZOČARANI ŠTO NISU PRIMLJENE ŽENE: Izvršni odbor SANU nezavodoljan ishodom izbora

V. N.

09. 11. 2021. u 09:11

IZVRŠNI odbor SANU saopštio je u ponedeljak da žene nisu u dovoljnoj meri zastupljene u Akademiji i da takvo stanje nije prihvatljivo.

РАЗОЧАРАНИ ШТО НИСУ ПРИМЉЕНЕ ЖЕНЕ: Извршни одбор САНУ незаводољан исходом избора

Foto N. Skenderija

Rezultat izborne skupštine, na kojoj nije izabrana nijedna žena, smatraju krajnje nezadovoljavajućim i "duboko su njime razočarani".

- Rukovodstvo SANU, odnosno njeni članovi, IO i Predsedništvo, tokom celog ovog izbornog procesa ukazivali su na činjenicu da žene nisu dovoljno zastupljene u Akademiji, upozoravali i ulagali značajne napore da što veći broj žena, koje to svakako zaslužuju, budu predložene za nove članove SANU - navodi se u saopštenju.

Navode da se u SANU održavaju skupovi o rodnoj ravnopravnosti, da je izdata publikacija o ženama akademicima...

Iz IO SANU ukazuju da su kandidatkinje za članove SANU tokom poslednjih faza procesa kandidovanja bile predmet najžešćih napada, uz apsolutno neprihvatljivo nipodaštavanje, od strane doduše malobrojnih ali upornih dežurnih kritičara izvan SANU, verovatno zbog, ističe se, procene da žene predstavljaju najlakše mete za takve napade.

- Nove članove SANU biraju, kao i svuda u svetu, članovi Skupštine SANU, dakle, isključivo sami članovi SANU, na čiji individualni čin glasanja i izbora niko ne može da utiče i za koji sami snose odgovornost. Zašto je u tom slučaju za ovakvu odluku odgovornost prebačena na rukovodstvo nije na nama da nagađamo - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da IO SANU i dalje veruje da ove njegove stavove deli ubedljivo najveći broj srpskih akademika, te da rezultat glasanja nikako ne odražava njihovo mišljenje o članstvu srpskih naučnica i umetnica u SANU, ali takav stav već u bliskoj budućnosti zahteva potvrdu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

U NEDELJU SNEG: Evo u kojim delovima Srbije će drugog dana vikenda pasti 20 centimetara snežnog pokrivača