FALSIFIKATIMA PLJAČKAJU SRBE: Imovinu raseljenih na KiM pomoću lažnih ugovora sve češće uzurpiraju Albanci

D. Zečević

26. 10. 2021. u 11:09

SRBI sa Kosova i Metohije sve češće su pod novim oblikom albanskog pritiska - uzurpaciji imovine. Osim fizičkog otimanja koje je obeležilo godine posle NATO agresije, sve češće se čuje za slučajeve katastarskih upisa Albanaca na srpskim dobrima pomoću fiktivnih i falsifikovanih dokumenata.

ФАЛСИФИКАТИМА ПЉАЧКАЈУ СРБЕ: Имовину расељених на КиМ помоћу лажних уговора све чешће узурпирају Албанци

Centar Đakovice / Foto Tanjug

O novom vidu nasilja u pokrajini srpska udruženja će obavestiti prištinske institucije, vlasti u Beogradu, ali i međunarodnu zajednicu.

O metodama otimanja imovine svedoči, za "Novosti", Đokica Stanojević, predsednik Udruženja raseljenih Srba iz Đakovice, čija se porodica našla na meti uzurpatora. Celokupnu porodičnu imovinu Stanojevića, koji su 1999. morali da napuste svoje domove na Kosovu, na osnovu falsifikovane dokumentacije preveo je na sebe nepoznati Albanac.

- Reč je o dve kuće od 240 kvadrata, i 160 kvadratnih metara pomoćnih objekata, kao i dve hale površine 2.000 kvadrata. To smo sticali generacijama, a vredna imovina se vodi na mog brata Milana. Sve to volšebno preveo na sebe izvesni Pajazit Naim Zumberi - priča Stanojević.

Kako navodi, fingirano je ovlašćenje o vlasništvu nad imovinom, koje je falsifikovano u Kosovskoj Mitrovici, a lažni ugovor o navodnoj kupovini overen je kod notara u Rožaju, gde je kod Crnogorske banke isplaćena navodna cena imovine. Sva svoja dobra u pokrajini Stanojevići ustupili su na čuvanje Unmikovoj agenciji Habitat, koja je bila nadležna za dokazivanje svojine i od koje su dobili uredne potvrde da je imovina u njihovom vlasništvu i da mogu njome da raspolažu.

Ova vrsta mahinacija, kako tvrdi Stanojević, poslednjih godina uzela je maha na Kosovu i Metohiji. Više slučajeva je razotkriveno, ali posebno zabrinjava da je veliki broj Srba tako oštećen, ali da ljudi i ne znaju da su opljačkani.

- Mi smo imali sreće da nam je pošteni Albanac javio da se priprema otimanje, a detalje smo saznali tragajući za papirima u katastru. Zahtevali smo od katastra u Đakovici da nam dostave dokaz o svojini nad imovinom, ali nadležni namerno odugovlače. Naš zahtev opstruišu kako bi istekli rokovi za žalbe, da bi odluka o lažnom vlasništvu postala pravosnažna - naglašava Stanojević.

ZAPOSEDNUTE KUĆE NA KOSMETU

STANOJEVIĆ tvrdi da je tokom borbe za spas sopstvenog imanja u Đakovici saznao za desetine slučajeva otuđenja srpske imovine.

- Gotovo sva srpska imovina je uzurpirana. U nekadašnjoj Srpskoj ulici u centru grada, gde je pre rata živelo oko 2.000 srpskih porodica, svaka kuća je ili zauzeta ili se koristi u druge namene. Mnoge su i porušene - svedoče raseljeni iz ovog grada, gde je samo u užem jezgru do 1999. živelo 8.500 Srba.

U Đakovici danas živi samo Dragica Gašić i tri monahinje u Manastiru Presvete Bogorodice.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...