ODLUKA PADA PO PODNE: Ko će nastavu pratiti iz klupe, a ko od kuće?

Novosti online

03. 09. 2021. u 12:09

ŠKOLSKA godina počela je u sredu, a već danas roditelji i učenici treba da budu u pripravnosti, budući da se odluka da li će đaci u različitim lokalnim samoupravama sledeću nedelju provesti u klupama ili će nastavu pratiti onlajn donosi danas do podne!

ОДЛУКА ПАДА ПО ПОДНЕ: Ко ће наставу пратити из клупе, а ко од куће?

Foto romanet.me

Naime, kako je Ministarstvo prosvete ranije najavilo, odluka o prelasku iz jedne zone u drugu, odnosno promeni načina obavljanja nastave, mora da bude saopštena đacima i roditeljima najkasnije u petak u podne, a važiće od narednog ponedeljka, da bi svi mogli da se pripreme.

Situacija se u svakoj školi i lokalnoj samoupravi skenira na nedeljnom nivou, a onda se podaci šalju Ministarstvu prosvete i Institutu “Batut”.

Pet parametara

Da li će škole i lokalne samouprave biti u zelenoj, žutoj ili crvenoj zoni neće biti proizvoljno već će zavisiti od nekoliko jasnih parametara: broja vakcinisanih, broja zaraženih u poslednjih 14 dana, procenta pozitivnih testova, trendu rasta ili opadanja broja zaraženih, ali i poštovanju mera u samim školama.

Odlučivanje o modelu nastave donosiće se za teritoriju opštine, odnosno grada u celini, uključujući tu i Beograd. Dakle, gradske opštine se ne bi posmatrale kao posebne jedinice.

15 gradova kombinovano, Tutin bio na onlajn režimu

Podsećamo, prošlog petka Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je dopis školskim upravama, osnovnim i srednjim školama i jedinicama lokalne samouprave o tome kako će sledeće sedmice učenici krenuti na nastavu po opštinama.

Većina učenika je krenula regularno u školsku godinu, osim u srednjim školama u 15 jedinica i to Kladovu, Petrovcu na Mlavi, Novoj Varoši, Priboju, Užicu, Valjevu, Despotovcu, Jagodini, Paraćinu, Svilajncu, Rekovacu, Ćupriji, Preševu, Novom Pazaru i Bojniku.

Nastava u srednjim školama u ovim lokalnim samoupravama odvijala se po drugom modelu - kombinovanom, po kome se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

Tutin je jedina lokalna samouprava u Srbiji gde se primenjivao treći model, odnosno onlajn nastava u svim srednjim školama.

Učenici koji boluju od korone ili kod kojih se postavi sumnja na koronu u periodu koji odredi ordinirajući lekar, kao i učenici koji su bliski kontakti korona pozitivnih osoba koji se nalaze u karantinu u kućnim uslovima, do isteka perioda karantina u skladu sa stručno-metodološkim uputstvom nisu počeli sa nastavom 1. septembra.

Odluka o načinu organizacije nastave u osnovnim i srednjim školama doneta je u skladu sa odlukama i zaključcima Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19 i stručnim uputstvima za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj i srednjoj školi za školsku 2021/2022. godinu.

(Blic)

BONUS VIDEO: NOVA ŠKOLSKA GODINA POČELA HIMNOM: Pogledajte kako su mladi Smederevci krenuli u nove uspehe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu