TEMPERATURE I DO 41 STEPEN: Noćas stižu pljuskovi, a evo kakvo nas vreme čeka iduće nedelje

Novosti online

01. 08. 2021. u 17:28

FENSKI efekat jugozapadnog vetra danas podiže temperaturu na 40°C. Bačku je već zahvatilo osveženje sa padavinama, a evo kakva nas vremenska situacija očekuje do kraja dana i tokom sledeće sedmice.

ТЕМПЕРАТУРЕ И ДО 41 СТЕПЕН: Ноћас стижу пљускови, а ево какво нас време чека идуће недеље

Foto: Depositphotos

Ovog poslepodneva u Srbiji duva jugozapadni vetar, fenskog efekta, pa su temperature u mnogim predelima iznad 35°C, a najtopliji su Valjevo, Beograd i Zaječar sa 39°C.

Maksimalna temperatura biće danas u pojedinim predelima i do 41°C. Osim u Bačkoj i na severu Banata, pred kraj dana ili tokom večeri pljuskova sa grmljavinom može biti ponegde i u drugim predelima Vojvodine i severa i zapada Srbije, navodi Weather2Umbrella.

Istovremeno, oko 14 časova sever i zapad Bačke zahvatio je oblačni sistem sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz osveženje. Ovaj sistem pristigao je iz Hrvatske i to kao znatno oslabljen. Veći deo Slovenije, severa i severozapada Hrvatske i Slavonije u prethodnim satima bio je na udaru snažnih grmljavinskih oluja sa gradom i veoma obilnim pljuskovima, a olujni vetar lomio je drveća, nosio krovove i prevrtao kamione. Snažne grmljavinske oluje u ovim predelima posledica su prodora hladnog fronta iz oblasti Alpa, ali i veoma izraženog temperaturnog gradijenta, jer su temperature u Sloveniji oko 20°C, a u Grčkoj i do 45°C.

Oslabljeni hladni front usloviće da u ponedeljak na severu i zapadu Srbije bude i za 10 stepeni niža temperatura u odnosu na današnji dan i maksimalna temperatura biće od 28 do 30°C, u Beogradu do 29°C, uz pojačan severozapadni vetar, koji će dodatno rashladiti vazduh. Jug i istok Srbije i dalje će ostati pod uticajem vrele vazdušne mase, uz jugozapadne vetrove i temperature i do 37°C. Ipak, u većem delu Srbije u ponedeljak pretežno sunčano, samo na severu i zapadu uz više oblačnočnosti, najavljuju iz Weather2Umbrella.

Inače, kako nad našim područjem preovladava jugozapadno visinsko strujanje, u višim slojevima atmosfere nalaze se i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa će padavine sadržati te čestice, što će ponovo biti vidljivo na vozilima i prozorima.

U utorak i sredu pretežno sunčano, pred kraj dana uz više oblačnosti. Maksimalna temperatura biće od 30°C na severu do 36°C na jugu Srbije, u Beogradu do 32°C.

U četvrtak i petak promenljivo oblačno, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Na severu i zapadu Srbije biće znatno prijatnije i svežije, na jugu i jugoistoku i dalje vrelo. Maksimalna temperatura u četvrtak od 26°C na severozapadu do 38°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 30°C, a u petak od 22°C na severozapadu do 34°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 26°C.

Za vikend sunčano, uz porast temperatura i one će u subotu biti oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine, uglavnom od 30 do 32°C. U nedelju i početkom sledeće sedmice ponovo veoma toplo, uz temperature preko 35°C. Prema trenutnim prognozama, oko 10. avgusta usledilo bi osveženje i pad temperatura za 7-8 stepeni i one bi bile uglavnom oko 30°C.

Inače, kao i prethodnih dana i narednih dana će se oblačni i padavinski sistemi u sklopu ciklona i frontova premeštatai sa Atlantskog okeana severnije i zapadnije od našeg područja, tako d će u tim predelima Evrope biti znatno ugodnije i prijatnije, ali i sa čestim grmljavinskim olujama i obilnijim padavinama. Ovi sistemi do Srbije će u sklopu hladnih frontova i ciklona stizati kao veoma oslabljeni i najviše će se njihov uticaj osetiti na severu i zapadu Srbije.

Jug Evrope, Mediteran i jug i jugoistok Srbije biće pod uticajem vrele vazdušne mase sa severa Afrike, a narednih dana temperature će na jugoistoku Severne Makedonije prelaziti 40°C, u Grčkoj dostizati i 45°C. Prethodnih dana temperature na jugoistoku Grčke su dostizale 43-44°C i toliko je mereno u Đevđeliji i u Demir Kapiji, a u delovima Grčke u petak je izmereno 45°C.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!